De håller på att dra ner byxorna på svenskarna

Det här vill inte Kristersson att du ska veta om miljöbalken

Ser man på, en statsminister och hans medlöpare som springer ärenden åt näringslivet.

Det har varit ett himla gnäll när det kommer till miljöbalken det senaste året. Lagstiftningen beskrivs som en bov för klimatomställningen och därför ska regeringen nu ändra den.

Ja, står lagen i vägen för klimatomställning är det ju dumt.

Men är det verkligen så? Oftast inte.

Visst, miljöbalken kan stå i vägen för snabb klimatomställning ibland. Den kan förhala ett vindkraftsbygge med något år. Men oftast står lagen i vägen för den som vill tjäna snabba cash på bekostnad av miljön. Och då är det ju rätt jobbigt om det i en miljöprövning visar sig att din fabriks utsläpp kan förgifta dricksvattnet – och du får avslag.

Det är just därför miljölagstiftningen existerar. Den finns till för att vi ska kunna ta i beaktning de potentiella konsekvenser som kommer med en viss industri.

Så att vi slipper stå där med byxorna nere i en förorenad värld.

Att miljön mår bra och att vi har en levande biologisk mångfald är inte bara något som låter fint. Det är livsviktigt på riktigt. Utan bin som pollinerar våra växter kan vi inte få mat. Andas vi in giftig luft eller dricker förgiftat vatten kan vi få allvarliga sjukdomar. I värsta fall kan vi dö.

Att Sveriges miljölagstiftning skulle vara extra rigorös är rent nonsens. Det klargjorde Naturskyddsföreningen, SNF, i sin rapport ”Till miljölagarnas försvar” som släpptes i maj.

I den rapporten visade SNF på att Sveriges miljölagstiftning inte alls är särskilt hård. I verkligheten är den i vissa fall sämre än EU:s, då Sverige har halkat efter i att implementera unions regler.

SNF har dessutom gått igenom miljöprövningarna hos Domstolsverket. Resultatet? 97 procent får bifall på sina ansökningar. Och det tar inte mer än 1–1,5 år förrän mark- och miljödomstolarna sagt ja. Det är ungefär samma handläggningstid som våra grannländer har.

Så varför allt detta gnäll? Industrin vill helt enkelt att det ska bli ännu enklare att tjäna pengar. Och då blir miljölagstiftningen ett krångligt hinder på vägen.

Och det är här vi når pudelns kärna, varför regeringen har valt att börja lucka upp miljölagstiftningen. Det handlar givetvis inte om klimatet. Det hela är en tjänst till svenskt näringsliv, som ett tack för gott samarbete.