Svenska byggplatser har blivit en dödsfälla

Svart vecka: ”Tror de ska bli mördade om de larmar”.

Uppdaterad 2024-02-26 | Publicerad 2023-12-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

URSVIK Höghusen ligger tätt i Ursvik, en relativt nyetablerad stadsdel mellan Sundbyberg och Rinkeby i Stockholm. Bygget av den sista längan närmast E18 står halvfärdigt. En lyftkran står stilla i luften. Här har arbetet avstannat tvärt sedan fem byggarbetare avled i måndags när en bygghiss släppt och rasat i marken.

Fallet ska ha tagit två sekunder.

– Det är hemskt, säger Thomas och Alejandro, två plåtslagare som arbetar på ett bygge i Sollentuna.

De har åkt till olycksplatsen för att hedra de som förolyckats och se hissvraket. Den orangea stålkonstruktionen ligger svårt sargad på marken.

– En sån där bygghiss har vi åkt i många gånger och man är alltid rädd för att den inte ska hålla. Och nu har det hänt, säger Thomas.

Rekordmånga dödsfall

Thomas och Alejandro läser kondoleanserna till de avlidna som står lutade mot kravallstaketet runt byggarbetsplatsen. På en lapp står det att det här året har varit det dödligaste sedan 2011 för arbetsplatsolyckor.

Sammanlagt har 61 personer dött på jobbet i år, hittills. Sju personer bara den här veckan. Det har fått LO-ordföranden Susanna Gideonson att kräva att antalet underentreprenörer borde begränsas i lag.

– Det är mindre och mindre pengar i den här branschen. Arbetet ska göras billigare och det tas genvägar med säkerheten, säger de till mig.

De undrar var byggnadsställningarna är kring huset.

– Jag fattar inte hur de har byggt huset ens. Det måste vara det billigaste möjliga sättet, säger Thomas.

”Laglöst land”

Svenska byggbranschen har förvandlats till ett närmast laglöst land. Det menar journalisten och författaren Liza Alexandrova-Zorina. Hon är född i Ryssland men bor sedan ett antal år I Sverige och har skrivit den hyllade reportageboken ”Imperiets barn” (Volante 2023). Boken skildrar det post-sovjetiska parallellsamhället i Sverige, som präglas av människohandel, svartarbete och kriminalitet.

– Det är personer som kommit hit som arbetskraftsinvandrare eller asylsökande på ofta falska grunder, säger Liza Alexandrova-Zorina.

Liza Alexandrova-Zorina.

Hon berättar att det handlar om fattiga människor som är desperata efter ett bättre liv.

– Många män är ukrainare som flytt kriget. De utnyttjas ofta hårt i Sverige eftersom deras arbetsgivare vet att männen tar nästan vilket arbete som helst för att de måste stödja sina familjer och armén i Ukraina.

Två av de fem personer som förolyckades i Ursvik uppges ha varit ukrainare. En person var rysk medborgare, den fjärde var från Afghanistan och den femte en ung man från Sundsvall.

– Sverige vill ha billig arbetskraft och det finns människor som utnyttjar det, säger hon när vi möts för en lunch i en av Stockholms mest välbärgade förorter.

”Jag vill leva. Det är inte så dyrt att beställa mord här i Sverige”

Här renoveras de stora villorna för miljontals kronor varje år. För ett tag sedan såg Liza Alexandrova-Zorina två ukrainska arbetare lägga tak på ett hus utan säkerhetssele. När hon sa till dem att de måste ha det blev de arga på henne. Rädda för att hon skulle säga något som kunde leda till att de förlorar jobbet.

– De tycker inte att deras liv är värda så mycket, är hennes förklaring.

Liza Alexandrova-Zorina berättar att hon deltog i den minnesstund som hölls vid byggarbetsplatsen i Ursvik i tisdags. Den ordnades av Solidariska byggare som organiserar just de migranter, ofta papperslösa, som ofta jobbar under farliga förhållanden på byggena.

– Jag talade med en person som arbetar på bygget där olyckan skett. Jag frågade om han kunde berätta om sin arbetsgivare. Men han vågade inte. ”Jag vill leva. Det är inte så dyrt att beställa mord här i Sverige”, sa han.

– Det är första gången jag hört någon säga det så direkt. Människor är rädda att de ska bli dödade om de kritiserar sina arbetsgivare.

Lång ansvarskedja

Husbygget i Ursvik är egentligen typiskt hur det ser ut på många byggarbetsplatser idag. Det finns en huvudentreprenör – i Ursvik-fallet Andersson Company – och flera underentreprenörer. Kedjan blir ofta så lång att det blir oklart vem som egentligen bär ansvaret om en olycka sker.

– Det är jättesynd att det ska ske en så här stor och tragisk olycka innan nåt ska hända. Jag hoppas att Sverige vaknar upp och inser att byggbranschen här är genomkorrupt.

I sin bok nämner Liza Alexandrova-Zorina att stora prestigebyggen som Nya Karolinska, Scandic Continental och Capio S:t Görans sjukhus byggts med hjälp av svart arbetskraft. Det är stora byggherrar som Skanska och Peab som plockar in billiga underleverantörer.

– De vet varför underleverantörerna är så billiga, säger hon.

Få fällande domar

Svenska myndigheter och polisen verkar stå rätt handfallna. Arbetsmiljöverket har dragit ned kraftigt på antalet inspektioner, och en tredjedel av dem görs på distans. Få arbetsmiljöbrott leder till fällande domar.

I fredags meddelade arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och Paulina Brandberg (L), biträdande arbetsmarknadsminister, att regeringen skjuter till 40 miljoner extra till myndigheten för fler oanmälda arbetsplatsinspektioner.

Kort efter ministrarnas pressträff kom en ny nyhetsflash. En man har fallit fyra våningar från en byggnadsställning i Nacka. Mannen fördes till sjukhus med okänt skadeläge. Senare samma kväll kom beskedet om att en grävmaskin gått ned i isen och att föraren hittats död.

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET