Vi klarar oss bra utan dryga bankdirektörer

Man kan tycka att bankdirektör Casper von KoskullNordea inte behöver fler ovänner. Beslutet att flytta bankens huvudkontor till Helsingfors och försöken att utpressa den svenska regeringen borde ha skadat företaget tillräckligt.

Nordeas ledning har visat att kortsiktig vinst är viktigare än kraven på en stabil finanssektor, och att bolaget är redo att spela ut länder och regeringar mot varandra.

Flera fackförbund har bestämt sig för att byta bank och när Svenska Dagbladet frågade Nordeas vanliga kunder svarade fyra av tio att de funderar på att göra likadant. Det är siffror ingen företagsledare kan avfärda med en axelryckning.

Ångar vidare

På Nordea ångar dock direktörerna vidare. I dag presenterade von Koskull bankens rapport för det tredje kvartalet. Vinsten ligger stadigt på drygt 1 000 miljoner euro. Räntemarginalerna - främst vinsten på våra bolån - är stabil och ränteförlusterna är låga.

Goda tider kan man tänka. Von Koskull är dock inte nöjd. För att tjäna ännu mer pengar tänker han de närmaste åren minska personalen med 6 000 personer, var av 2 000 konsulter.

Hur många som förlorar jobbet i Sverige är fortfarande inte klart.

Det kostar förstås också pengar, “transformationskostnader” som von Koskull väljer säga.

Frågan är dock om inte det största problemet är att banken ännu en gång framstår som mer intresserad av vinster och utdelning än av människor och kunder.

Teknisk utveckling

Det går att förstå att den tekniska utvecklingen betyder att behovet av personal på bankkontoren minskar, och det är klart att några personer får mindre att göra när stora kunder som Kommunal och LO byter bank.

Men 6 000 anställda? Vad betyder det för Nordeas kontor i Åmål? Eller i Vetlanda. Vad betyder det för personalen? Och för kunderna?

“Transformationskostnader”, säger alltså Nordeas direktörer.

En bank som sätter sig över demokratiska krav på stabilitet och som struntar i sina kunder och i sina anställda. Vad ska vi med den till?

Kanske är det som Berit Ohlsson från facket Finansförbundet säger till Svenska Dagbladet.

“Samtidigt ser arbetsmarknaden i stort bra ut om man ska lämna Nordea. Det finns ett sug efter kvalificerad arbetskraft”.

Det finns ett sug efter Nordeas kunder också. Vi behöver inte von Koskull och hans direktörsfasoner.

Följ ämnen i artikeln