Arbetare hinner dö innan de får pension

”Se framåt, så mycket äldre kommer vi att bli”. Så lyder rubriken på en ett år gammal Aftonbladet-artikel. På fotot syns två glada pensionärer vid en båthamn. Den optimistiska idén om att vi kommer leva längre har både min egen och min föräldrageneration blivit matade med. Men en del har tvivlat.

Nu visar nya siffror från SCB att den förväntade livslängden blir allt högre – om du är högutbildad. Men för vanliga arbetare ser framtidsutsikterna sämre ut. För arbetarkvinnor har den förväntade livslängden för första gången på länge inte bara stannat av – den har sjunkit.

2010 åkte dåvarande rödgröna partiledare till ett arbetarområde i Stockholm för att träffa de som bedömer äldres behov.

– De flesta i det här området är arbetarklass. Vi har inte pigga 80-åringar som spelar golf, förklarade en av handläggarna.

När hon fick höra om den förlängda pensionsåldern i år sa hon: ”Idiotiskt. arbetare kommer dö innan de får gå i pension”.

Hon brukar ha rätt, jag om någon borde veta eftersom det är min mamma.

Det är inte bara den förlängda pensionsåldern som är ett problem för arbetare som dör i förtid. Länge har de utbildades längre livslängd förklarats med en högre ”medvetenhet”. Idén om lata arbetare som är oförmögna att fatta hälsosamma beslut har blivit sanning. Det är sant att lågutbildade röker mer, äter sämre och oftare är överviktiga, men de här levnadsvanorna förklarar bara 25 procent av skillnaden i livslängd.

Forskning visar att psykologisk stress är lika avgörande för livslängden. Att känna ekonomisk trygghet och kontroll över sitt liv är viktigt. Men kan välutbildade luta sig tillbaka och lita på ett längre liv? Skulle inte tro det. Samma forskning visar nämligen att psykologisk stress och otrygghet även drabbar akademiker. Det handlar om arbetslöshet, otrygga anställningar eller oro över boendesituationen. Deras mående är svårare att vifta bort som resultatet av en ohälsosam livsstil.

Vi blir alla matade med samma budskap: rökning är dåligt, fetma och undervikt förkortar livet och alla borde ”röra på sig”. Men reducerar vi livslängden till något som bara handlar om individuella val gör vi det för lätt för oss. Många ser med avsmak på överviktiga, dömer den sjukskrivna och så länge vi mår bra undrar vi varför andra inte bara kan rycka upp sig och börja äta grönsaker.

Med jämna mellanrum tillfrågas därför världens äldsta personer hur de överlevt. Tipsen är allt från råa ägg varje dag, tio timmars nattsömn, religion och grisfötter. Men för den som verkligen vill leva längre verkar det fortfarande handla om att födas in i rätt klass.

En orättvisa som följer med oss in i döden.


• Vill du ha Zina Al-Dewanys lördagskrönikor direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln