Sluta tjuvfiska i Västsahara

Anders Lindberg.

Västsahara är Afrikas sista koloni. Ockuperat av Marocko sedan 1975. Den 8 november i år stormade Marocko det Västsahariska tältlägret Gdeim Izik med många döda som följd. Läget för mänskliga rättigheter försämras. Risk finns för väpnad konflikt om inte situationen blir bättre.

Västsahara ligger, som namnet antyder, i västra Afrika. Där Saharas öknar möter Atlanten. Inklämt mellan Marocko i norr, Mauretanien i söder och Algeriet i öster. Landet koloniserades av Spanien under slutet av 1800-talet och var spansk koloni till 1975.

När Spanien lämnade ockuperades Västsahara i stället av Marocko. En ockupation som fortfarande pågår. Befrielserörelsen Polisario lade ner vapnen 1991 efter att FN:s säkerhetsråd lagt fram en fredsplan med löftet att det skulle hållas en folkomröstning om Västsaharas framtida status. En omröstning som, med olika argument, har skjutits upp i snart 20 år.

Sedan 2005 har EU ett fiskeavtal med Marocko som ger EU:s fiskeflotta tillgång även till Västsaharas vatten. Dåvarande socialdemokratiska regeringen ansåg att detta stred mot folkrätten och röstade emot. Även Europaparlamentets egna jurister har senare konstaterat samma sak.

Att EU, utan Västsaharas godkännande, fiskar i deras vatten bör kallas vid sitt rätta namn: tjuvfiske. Inget avtal med den marockanska ockupationsmakten kan ändra på detta.

Nu i början av året ska EU fatta beslut om förlängning av fiskeavtalet. Därför måste Sverige återigen vara mycket tydliga med att vi kräver att folkrätt och mänskliga rättigheter ska respekteras.

Västsahara måste själva bestämma över sina naturresurser. Det är de, inte ockupationsmakten Marocko, som ska samtycka till fiskeavtalet. Och lokalbefolkningen måste få del av resurserna fisket skapar.

Annars bör Sverige återigen rösta mot avtalet. En förlängning av nuvarande avtal vore en folkrättslig skandal. Därför är regeringens, och Carl Bildts, tystnad oroväckande.

Vid riksdagens interpellationsdebatt om Västsahara före jul försökte Bildt framställa fiskeavtalet som en jordbruksfråga och sade sig inte känna till hur förhandlingarna går.

Om det är sant är det allvarligt. EU:s tjuvfiske i Afrikas sista koloni förtjänar mer intresse och engagemang än så.

Följ ämnen i artikeln