Arbetslös? Då är det ditt eget fel

När börserna skakar och spekulationerna åter hotar både den ekonomiska stabiliteten och den politiska demokratin gäller det att se till ljuspunkterna. Det har faktiskt gått lite bättre för svensk ekonomi. Från SCB kom i går siffror som visar att industrins kapacitetsutnyttjande ökat med nästan fem procent det senaste kvartalet och när

Arbetsförmedlingen räknar samman de nya jobb som kommit in under april stannar räkneverket på 48?000. Det är 14?000 fler än samma månad förra året.

– Läget på arbetsmarknaden går mot en stabilisering, säger Lena Liljebäck som är biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Samtidigt finns krisen kvar i vardagen, inte som ärr utan som öppna sår.

Under april var över 400?000 svenskar antingen registrerade som arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd. Det är en arbetslöshet på nio procent.

Dessutom har de långa arbetslöshetsperioderna ökat dramatiskt. I dag är 80 000 svenskar långtidsarbetslösa. Det borde finnas ett behov av ny kompetens, av utbildning och lärande. Så ser dock inte arbetsmarknadspolitiken ut 2010.

En rapport som LO presenterade i måndags visar hur Arbetsförmedlingen de senaste åren lagt allt mer kraft på att få de arbetslösa att skicka så många ansökningar som möjligt. Stödet har främst bestått av coacher eller program som i praktiken ofta betyder handledning, precis det som tidigare betraktades som förmedlingens huvuduppdrag.

Den så kallade ”jobbpolitiken” gör samtidigt att arbetslösa efter hand förlorar allt mer av sin ekonomiska trygghet och integritet. Det ska ge ”drivkrafter” att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.

För Ekot förklarar Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson att de långtidsarbetslösa nog ska komma tillbaka i arbete. Vägarna ”ut ur arbetslivet” har nämligen stängts och det finns ”incitament” att ”stanna kvar och fortsätta söka jobb”.

I klartext: räkna inte med stöd eller utbildning om du har förlorat jobbet. Möjligen kan du hoppas på en coach eller att skrivas in i någon av regeringens ”garantier”.

Framför allt ska du bereda dig på att dina ekonomiska och sociala villkor bit för bit blir allt hårdare.

Enligt dagens politiska logik är arbetslösheten nämligen ditt eget fel.

Följ ämnen i artikeln