Fortsätt att prata om den svenska sexskandalen

Det är väl bara bra att skandalen i Svenska Akademien rullar vidare.

I december kommer ingen att få Nobelpriset i litteratur och världen kommer att rapportera om "the Swedish Sex Scandal".

Året därpå kommer två pristagare att få sina priser och omvärlden kommer än en gång att berätta om den svenska sexskandalen. Världen kommer i sanning att höra talas om kvinnorna som vittnade om kulturprofilens sexuella trakasserier och övergrepp.

Får aldrig tystna

Den svenska versionen av #metoo kommer att berättas och återberättas och det är bra. Vi får nämligen aldrig tystna. Vi måste fortsätta att kämpa mot mäns övergrepp på kvinnor. Om Akademien vill bidra till den kampen är det bara att tacka och ta emot.
Krisen handlar ju egentligen inte om Svenska Akademien eller dess Nobelpris. I själva verket är det absurt att arton äldre svenskar ska sitta och välja ut årets bästa bok i hela världen. Men Nobelpriset i litteratur har blivit en kommersiell framgångsfaktor för förlag som vill sälja många böcker. Ledamöterna i Akademien har givetvis lyfts upp av de internationella förväntningarna och uppenbarligen har några av dem drabbats av hybris.

Legendarisk kulturscen

Akademiledamöterna har kunnat leva bekymmersfria liv. Limousiner, champagne och attraktiva hyreslägenheter. En av ledamöterna var gift med kulturprofilen som solade sig i sin hustrus glans. Med hjälp av bidrag från Akademien drev han en egen klubb i centrala Stockholm som blev centrum för det svenska kulturlivet. Det var en legendarisk scen för litterära uppläsningar, akademiska föredrag, dans, jazz, klassisk musik och teater. Akademiledamöter flockades med unga debutanter och det är alltså den här klubben som egentligen är akademiskandalens själva epicentrum. Det var där och i Akademiens lägenheter i Stockholm och Paris som övergreppen ska ha ägt rum.
I höstas, under #metoo-skandalen, trädde arton kvinnor fram i Dagens Nyheter och berättade om kulturprofilens övergrepp. Sedan rämnade Akademien.

Grabbar pratar inte

Senare har Horace Engdahl försvarat sin vänskap med kulturprofilen: "Vivörliv är inget olagligt och inte alltid impopulärt. Jag har aldrig sett denna person göra sig skyldig till något kränkande eller misstänkt honom för det."
"Vi grabbar pratar inte om sådant."
Och det är väl just det som är problemet. Att grabbarna inte pratar om vad det här egentligen handlar om. I stället framställs skandalen inom Akademien som en strid mellan litterära genier.

Svenska Akademien är i kris för att den stöttade en man som anklagats för övergrepp på flera kvinnor. Debatten borde handla mer om deras utsatthet och mindre om sårade egon i en förlegad svensk församling.