Strandhäll har blivit krispartiernas slagträ

M och L är bara intresserade av politiskt spel

Ann-Marie Begler och Annika Strandhäll 2015.

Kanske är Annie Lööf den vuxne i rummet. Moderaternas besked i veckan att väcka en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) fick snabbt uppbackning av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Därefter anslöt Liberalerna.

Orsaken är att de fyra partierna inte anser sig ha förtroende för Strandhäll efter hennes avsättning av Försäkringskassans Ann-Marie Begler.
För att kunna fälla socialförsäkringsministern måste även Centerpartiet ställa sig bakom beslutet.

Men Annie Lööf meddelade i går att hennes parti kommer att avvakta med att ta till riksdagens mest kraftfulla vapen som en misstroendeomröstning innebär.

Framjäktat och rätt desperat

Ännu bättre vore att hon avvaktade Konstitutionsutskottets granskning som, under ledning av moderaten Karin Enström, har pågått under ett års tid och ska presentera sitt resultat i början av juni. Att Moderaterna förekommer KU:s granskning och driver på för en misstroendeomröstning mot Strandhäll går inte att tolka som annat än politiskt spel. Men som det mesta med M nu för tiden känns beslutet framjäktat, aggressivt och ärligt talat rätt desperat.
Partiet vill visa handlingskraft mot den sittande regeringen inför att svenskarna ska gå till val om knappt två veckor. Opinionssiffrorna är dåliga och partiet håller på att bli omsprungna av både SD och KD. Kristersson själv har fastnat i en negativ loop i debatterna

Jan Björklund befinner i en snarlik situation och riskerar att lämna över ett parti i kris till sin efterträdare. Frågan är om L ens klarar spärren i EU-valet.

Tusentals sjuka i kläm

Bortom det politiska spelet kvarstår viktiga sakfrågor. Hanteringen av Försäkringskassan har inte varit bra. Tusentals sjuka svenskar har kommit i kläm. Myndigheten har blivit en symbol för omänsklighet och är av många rent av hatad.

Det är naturligt att en regering visar att den hört människors missnöje och signalerar en förändring genom att byta ut generaldirektören. Begler har inte accepterat den tågordningen, och hennes avsked kunde säkert ha hanterats bättre. Men det viktigaste för svenska folket är att Annika Strandhäll nu har tagit bort den så kallade 9-dagarsregeln och öppnat för det nödvändiga att låta fler få sjukersättning.

Hur högern ser på det vet vi inte eftersom det enda de är intresserade av gällande Försäkringskassan är spelet kring den förra generaldirektören.