Så slipper du bli fattigpensionär

Klassamhället består ända fram till döden

Pensionen speglar ditt arbetsliv. För kvinnor innebär det i genomsnitt 5 900 kronor mindre pension i månaden, jämfört med män. För att motverka detta finns egentligen bara en strategi – jobba länge, jobba heltid och se till att du får bra betalt.

Det är mycket ångest nu. Först kommer det orangefärgade kuvertet och sedan alla pensionsrådgivare. Många slänger både kuvert och goda råd i pappers­korgen. Ingen vill höra att livet efter 65 kommer att bli vatten och bröd.

Egentligen behöver man bara ett enda råd och det är att jobba. Jobba länge, jobba heltid och se till att du får bra betalt för dina insatser. Pensionen speglar arbetslivet. Den före detta bankdirektören kan flyga till Saint Tropez medan den pensionerade undersköterskan knappt har råd att ta bussen. Klassamhället består ända fram till döden.

Ofrivillig deltid är normen

Kvinnorna är givetvis pensionssystemets verkliga förlorare för de har lägre löner. Dessutom arbetar 30 procent av alla yrkesverksamma inte full tid. Var­annan arbetarkvinna och var fjärde tjänste­mannakvinna går på deltid.

Några har valt att gå ner i tid, men för de flesta LO-kvinnor är deltiden ofrivillig. Deltidsarbete är helt enkelt normen i kvinnodominerade sektorer, menar Ulrika Vedin på LO i tidningen Arbetet.

225 000 under gränsen

Om den lågavlönade och deltidsarbetande kvinnan vågar öppna sitt orangefärgade kuvert förstår hon snart att hon riskerar att bli en fattig­pensionär.

Mäns totala pension är i genomsnitt 5 900 kronor högre än kvinnors. Pensionsmyndighetens statistik visar att 50 procent av de kvinnor som går i pension till viss del är berättigade till garanti­pension, det vill säga det grundskydd som bara betalas ut till de som haft riktigt låga inkomster.

Men 225 000 äldre svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns. Och 135 000 av dessa är kvinnor.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger i Svenska Dagbladet att det inte är pensionssystemet som är problemet. Det är snarare livet det är fel på. Hon skyller på det ojämställda sam­hället och det orättvisa arbetslivet.  Och på sätt och vis har hon rätt.

När medier och pensionsbolag upp­manande utropar ”Så kan du på­verka din pension” är svaret givetvis att det är få som kan påverka den på riktigt. Det går inte att börs­placera småpengar, den som har slitit hårt orkar heller inte tjäna in extra­pension på övertid.

Behöver inte allmosor

Annika Strandhäll säger att hon är öppen för förslag, slopad tv-licens eller förmånspaket för fattiga­ pensionärer. Snart är vi alltså tillbaka i det sam­hälle där gamla fick ta emot allmosor från bättre­ bemedlade. Vad de fattigaste pensionärerna behöver är pengar. Sannolikt måste hela pensionssystemet ses över. Och rådet till de unga blir att jobba hårt, dela lika på hem­arbetet. Och ligg på politikerna för ett mer värdigt pensionssystem.