Hård strid i EU om kemikalierna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-03-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irina Vega har farliga motståndare. Kemiindustrin slåss mot den unga Europaparlamentarikerns försök att skärpa EU:s miljöregler. Skumma företag skuggar henne och dumpar giftigt avfall i floderna.

Historien om Irina och EU:s vattendirektiv berättas i seriealbumet ”Troubled Waters”. Europaparlamentet gör ett piggt försök att förklara de krångliga beslutsvägarna inom unionen och lyckas bättre än många glansiga broschyrer. Snart kommer skriften på svenska.

Kemiföretagen är förbannade. Den europeiska branschorganisationen CEFIC skickade ett protestbrev till parlamentets talman Pat Cox, berättar tidningen European Voice. Serieläsarna kan få för sig att historien om Irina är sann, klagade industrin. Talmannen avvisade kritiken men lovade ett förtydligande i kommande upplagor: ”Trots att äventyren i denna berättelse är helt påhittade, så stämmer beslutsprocedurerna med faktiska förhållanden.”

Verklighetens slagsmål om EU:s nya kemikalieregler är så våldsamt att historien om Irina lätt kan uppfattas som sann. Sällan har industrins påtryckningar varit lika intensiva.

Det har Margot Wallström fått erfara. EU-kommissionen översvämmas av kritiska synpunkter från kemiföretagen.

För ett år sedan ställde sig den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder på industrins sida och satte upp den svenska miljökommissionären på sin svarta lista över klåfingriga Brysselpolitiker. Romano Prodi tvingades bjuda Schröder på försoningsmiddag när kommissionens konflikter med EU:s största medlem blev för många.

Grundtanken med det nya direktivet är att gå från myndigheternas tidskrävande prövning av varje kemikalie för sig, till att bedöma grupper av ämnen. Industrin ska ha bevisbördan för att substanserna är ofarliga. Farliga kemikalier ska bort från marknaden.

Branschen klagar på kostnaderna och försöker minska antalet ämnen som måste registreras och testas. Wallströms kollega, industriansvarige Erkki Liikanen, gör hårdnackat motstånd mot skärpta regler och har lyckats försena förslaget. Nu väntas det först till sommaren.

Striden angår i högsta grad Sverige. Vi utsätts dagligen för en mängd kemikalier som kan skada vår hälsa. Den känsliga Östersjömiljön har länge förgiftats av långlivade organiska föreningar. Under det svenska EU-ordförandeskapet fick Kjell Larsson igenom en bra kemikaliestrategi. Nu håller nästa steg, de bindande kraven, på att vattnas ur. Långbänken i kommissionen betyder att de slutliga besluten kommer att tas efter att EU fått uppemot tio nya medlemmar. Klarar ett större EU att driva en tuff miljöpolitik eller måste några länder gå före?

Margot Wallström kämpar envist för ett så långtgående förslag som möjligt. I går fick EU:s ministrar en rapport om arbetet. Miljöminister Lena Sommestad ger Wallström eldunderstöd. Göran Persson och Anna Lindh har goda skäl att göra detsamma när de träffar Romano Prodi och de andra EU-ledarna i Bryssel om två veckor.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln