Varför agerade inte Sida och Framtidens kultur?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När det i samhället dyker upp problem som ingen har en lösning på startar man projekt. Eller närmare bestämt, då sätter ansvariga politiker eller tjänstemän av pengar som påhittiga människor kan söka för att driva ett projekt. På det sättet kan någon ansvarig redovisa att man har satsat en viss summa på att lösa problemet.

Som invandrare har jag sett det här åtskilliga gånger eftersom vi ofta av en eller annan anledning förknippas med problem. Det kan gälla segregation, ungdomars fritidssysselsättning, arbetslöshet eller världens förtryckta folkgrupper. Eftersom ansvariga politiker eller tjänstemän inte själva vet hur de ska lösa problemen klarar de inte att skilja de seriösa projekten från de oseriösa.

Ett tydligt exempel på det här är skandalen kring det kurdiska biblioteket. Chefen för biblioteket Nedim Dagdeviren sökte år 2001 två miljoner kronor i bidrag från Sida och statliga stiftelsen Framtidens kultur, för att kurder i hela världen skulle få möjlighet att läsa förbjudna böcker på internet.

Det var meningen att Dagdeviren skulle köpa böcker och manuskript från irakiska Kurdistan och publicera dem på internet. Men det var inte det kurdiska biblioteket som fick pengarna utan de gick till Dagdevirens enskilda firma, Kurdishm Publishing center. Många av Dagdevirens landsmän visste att han inte var särskilt intresserad av något kurdiskt bibliotek utan att han bara ville tjäna pengar på det kurdiska folkets lidande.

Sidas revisorer lät brister i redovisningar passera med motiveringen att han inte hade misskött det avsiktligt, utan som utlänning inte kände till de svenska reglerna. Trots att både Sida och Framtidens kultur varnades vägrade de att agera för att stoppa förskingringen av pengarna. Till sist började den svensk-kurdiske journalisten Arif Zerevan granska biblioteket och upptäckte att Nedim Dagdeviren svindlat till sig minst en halv miljon kronor från biståndsorganet Sida. Han avslöjade bland annat att stora belopp hade satts in på ett konto som tillhörde Dagdevirens son.

Efter avslöjandena har det pågått en het debatt om Nedim Dagdeviren på de kurdiska nyhetssajterna. En del kurder berömmer Arif Zerevan för hans mod att offentliggöra alla oegentligheterna. Andra kurder är rasande och anklagar honom för förräderi eftersom hans avslöjanden har lett till att svenskar kan tro att alla kurder fifflar med pengar.

När Arif Zerevan fick frågan om kurderna har råd med en sådan skandal svarade han att vi inte har råd med en sådan bibliotekschef. Han har så rätt. Det jag undrar är varför bidragsgivarna inte agerade när de fick varningar. Förklaringen jag får från många kurder är att med kontakter på rätt ställen så kan man komma undan med vad som helst.

Oavsett hur mycket sanning det ligger i detta så är det synd att den bild många invandrare får av det svenska samhället är att man kan komma fram genom oseriösa projekt och att ställa sig in hos rätt personer. Detta samtidigt som många andra vägar är mer eller mindre stängda för invandrare.

Nu har Skatteverket granskat Nedim Dagdevirens affärer och beslutat att upptaxera honom och hans enskilda firma med en halv miljon kronor.

Jag hoppas att Sida och Framtidens kultur och andra potentiella bidragsgivare äntligen drar örona åt sig och blir mer noggranna med vem de ger sina pengar till. Att ha överseende med sådant fiffel som Dagdeviren ägnade sig åt på det kurdiska biblioteket är inte att stödja den kurdiska kulturen. För mig framstår det som ett förakt för kurdernas verkliga svårigheter.

Emine Onatli

Följ ämnen i artikeln