Asbestcancern – ett dödligt hot

dödar fortfarande Flera av de lägenheter som byggdes inom ramen för miljonprogrammet måste rustas upp. De rivs och plötsligt släpps den livsfarliga asbesten fri igen. Enligt Arbetsmiljöverket finns det fortfarande 400 000 ton asbest kvar i svenska byggnader.

16 juni 2015 Asbest

En fjärdedel av svenskarna bor i en bostad som byggdes inom ramen för det så kallade miljonprogrammet. Åren har gått och i dag räknar man med att 650 000 av lägenheterna som byggdes under 1960- och 70-talen måste rustas upp.

Det rivs och det renoveras och plötsligt släpps den livsfarliga asbesten fri igen.

Förr användes asbest i golv, väggar, fix, kakelfog, branddörrar, ventilation och i olika stålkonstruktioner. Men när man sågar, slipar eller borrar i asbest frigörs fibrer och damm som, om man andas in det, kan ge sjukliga förändringar i lungorna.

Fallen av cancer ökar

När rörmokare och isolerare drabbades av dammlunga, lungcancer och andra tumörsjukdomar i lungorna totalförbjöds asbest i Sverige 1982. Men enligt Arbetsmiljöverket finns det fortfarande 400 000 ton asbest kvar i svenska byggnader.

Och asbesten dödar fortfarande.

Enligt siffror från Socialstyrelsen som tidningen Dagens Arbete presenterar i sitt nya nummer så blir fallen av dödlig lungsäcks- och bukhinnecancer allt fler. För två år sedan drabbades 137 personer av mesoteliom – en ovanlig och aggressiv cancerform i bland annat lungsäcken som i princip alltid beror på att man utsatts för asbest.

Ingen koll på riskerna

Dagens Arbete berättar om hur det gick till när duscharna på Söderbaumska skolan i Falun skulle renoveras. Kakelväggar med asbest revs upp medan barn bytte om för gymnastiklektioner. Fem olika entreprenörer var inblandade i rivningsarbetet och i den långa kedjan av

företag hade ingen koll på riskerna.

Bilden av långa underentreprenörskedjor – där små företag långt ned i kedjan dumpar löner, inte betalar skatt eller slarvar med arbetsmiljön – är inte ny.

I en intervju med Dagens Nyheter i fjol beskrev Jörgen Eriksson på fackförbundet Byggnads hur en grå och en svart marknad växer fram på svenska byggen:

– Där existerar inga regler. Där arbetar papperslösa och andra som inte kan säga ifrån. Jag har sett folk få en kniv och ett par handskar och inget mer för att börja asbestsanera.

Går ut över säkerheten

Parallellt ser vi hur arbetsplatsolyckorna ökar. Säkerhetsarbetet hamnar allt oftare mellan stolarna.

Regeringen Reinfeldt skar bort en tredjedel av arbetsplatsinspektörerna på Arbetsmiljöverket och när allt färre på arbetsmarknaden är fackligt anslutna eller omfattas av kollektivavtal går det till slut ut över säkerheten på jobbet. Skyddsombuden – som ska gå skyddsronder och göra riskanalyser – blir också färre.

Nu skjuter regeringen till nya resurser till Arbetsmiljöverket, men effekterna av gamla försyndelser kommer vi få leva med länge. Precis som asbest i väggar och golv.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.