S tar från de rika och ger till skolan

Publicerad 2015-09-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är helt enkelt viktigare för Sverige att investera i utbildning än i avdrag för privata bartenders.

urholkat Steg för steg har finansieringen till välfärden urholkats. Vi börjar närma oss en nivå där skola, vård och omsorg med god kvalitet för alla inte går att uppfylla.

I regeringens budget i dag föreslås ingen revolution. Totalt ligger satsningarna på lite drygt 30 miljarder och finansieringen på motsvarande nivå.

Det är inte särskilt stora förändringar, borgerlighetens tal om "skattechock" blir lite fånigt eftersom Fredrik Reinfeldt sänkte skatterna med över 140 miljarder.

Men flera av de satsningar som görs är viktiga och budgeten är framförallt ett trendbrott efter nio år av medveten omfördelning av pengar till de som redan har allra mest.

123 000 i månaden

Budgeten har en tydlig fördelningsprofil. Ett antal medmänniskor med en månadsinkomst på över 123 000 kommer inte längre att få jobbskatteavdrag. Från 50 000 i månaden trappas avdraget av och eftersom skiktgränsen för statlig skatt inte höjs fullt ut innebär det att höginkomsttagarna får bidra mer än tidigare.

Det drabbar dock ingen fattig.

Bara 3 procent av alla svenskar har en inkomst på över 50 000. Medianlönen i Sverige är ungefär 28 000 i månaden.

Bättre skola

De pengar regeringen får in på höjda skatter, att slopa ungdomsrabatten i arbetsgivaravgiften för unga och besparingen på RUT och ROT används till ett antal satsningar.

Den mest angelägna går till skolan och ett kunskapslyft med bland annat fler platser på folkhögskola, komvux och yrkeshögskola.

Det finns en tydlig ideologisk profil i detta, om Sverige ska kunna konkurera internationellt är det med hög kompetens. Det är helt enkelt viktigare för Sverige att investera i utbildning än i avdrag för privata bartenders.

Ökad trygghet

Regeringen satsar även på att börja laga revorna i vårt sociala skyddsnät. Taket i a-kassan höjs från 18 700 kronor till 25 025 kronor i månaden. Grundnivån i föräldraförsäkringen höjs från 225 till 250 per dag och bostadstillägget till pensionärer höjs med i genomsnitt 90 kronor.

Samtidigt tas stupstocken i sjukförsäkringen bort och Fas 3 avvecklas.

Detta är en enorm förändring, tryggheten har försämrats för varje år Fredrik Reinfeldt satt vid makten.

Och den fördelningspolitiska profilen, att flytta pengar från de som tjänar över 123 000 i månaden till pensionärer är mycket efterlängtad.

Trendbrott

Regeringens budget är kanske framförallt ett brott med det nymoderata föraktet för sjuka och arbetslösa. Det blir lite lättare att andas när en budget presenteras utan att vara insvept i den retoriken.

Sverige har råd med välfärd och trygghet för alla. Pengarna finns, men ligger i fel fickor.

Det finns självfallet många problem med budgeten, och många frågor som är obesvarade. Hur ska jobben egentligen bli så många fler som behövs? Hur blir det med ränteavdragen? Räcker verkligen pengarna till försvaret?

Men ett trendbrott ska kallas ett trendbrott. Och dagens budget är ett steg i rätt riktning.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln