Erdogan bedriver eget kuppförsök

Det som händer i Turkiet nu bör betraktas som ett långsamt kuppförsök av en sittande president.

Det går snabbt nu. I går meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att regeringen inför tre månaders undantagstillstånd.

I dag kom beslutet att den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna upphävs, som en följd av undantagstillståndet som råder i landet. Tidigare har konventionen utgjort ett sista skyddsnät för turkiska medborgarna, ett avtal som hindrat Erdogan att göra vad som helst. Men i och med detta beslut tas skyddet för mänskliga rättigheter bort. Det här innebär att landet upphäver rättssäkerheten helt och hållet.

Vad kommer det att betyda i längden? Vilka på Erdogans lista över invånare, partier, organisationer - står i tur?

Kartläggning av lärare?

Det här kommer samtidigt som landets akademiker förbjuds att lämna landet. Undervisningsministeriet avskedade över 15 000 statligt anställda lärare och över 20 000 lärare i privata skolor har blivit av med sina yrkeslicenser. Orsaken sägs vara att de har haft samröre med militärens kuppförsök.

Erdogan har tidigare gjort omfattande ändringar i utbildningssystemet i islamiserande riktning, vilket fick svidande kritik av den sekulära oppositionen. Nu står akademikerna och lärarna på nytt i fokus. Frågan är vad Erdogan har i kikaren för landets utbildningssystem. Vilka kommer att ersätta alla de lärare som nu får sparken?

"George Orwell"

En annan fråga är vad den turkiska staten egentligen känner till om dessa enskilda medborgares bakgrund? Betyder detta att det pågått en massiv åsiktskartläggning av de egna invånarna? Varningstecknen börjar bli allt för många.

Erdogan skyller sin auktoritära framfart på militärens försök att ta över makten. Men sanningen är den att varje händelse i landet som inträffat på senare tid har han utnyttjat som ursäkt för att strama åt demokratin och stärka sin egen makt.

Ironiskt nog hävdar han att restriktionerna handlar om att värna demokratin.

Situationen påminner om det George Orwell benämner som Dubbeltänk i romanen 1984. Dubbeltänk innebär en förmåga att hysa två motstridiga åsikter på samma gång och godta dem båda.

Vi krigar för att få fred, vi inskränker demokratin för att få demokrati.

EU i Erdogans knä

Turkiet är trots allt med i G20, förhandlar med EU om medlemskap och ingått olika överenskommelser med densamma samt är medlem i Nato. Problemet är att EU har satt sig i knät på Erdogan. Ett Europa som vill stoppa flyktingarna till varje pris har ingått ett avtal med Turkiet. Nu är risken stor att kritiken i realiteten endast blir ett tomt slag i luften.

Det går snabbt nu och situationen är alarmerande. När mänskliga rättigheter avskaffas är det ett sluttande plan och en signal att omvärlden måste reagera.

Det som händer i Turkiet nu bör betraktas som ett långsamt kuppförsök av en sittande president.