ÅSIKT

Åkessons sätt att prata är problemet

Ingen partiledare borde tala om människor som inte passar i vårt land

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET / 4496

Sveriges Television gjorde fel när företaget i slutet av partiledardebatten inför valet tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om att invandrare inte passar in i vårt land. Det har Granskningsnämnden nu kommit fram till, och på sätt och vis är det nog rätt. Enligt SVT:s programdirektör Jan Helin var beslutet dessutom väntat.

– Det bekräftar den analys vi själva gjorde efter partiledardebatten, säger han till Ekot.

Med det skulle man kunna tänka att frågan är utagerad. SVT har brutit mot kraven på opartiskhet. Granskningssystemet fungerar och om sanningen ska fram har Jimmie Åkesson och hans parti knappast lidit någon skada. Uppmärksamheten var antagligen precis vad Sverigedemokraternas partistrateger hoppats på.

Debatten är inte färdig

Men partiledardebatten 2018 är verkligen inte utagerad. Det är möjligt att SVT:s avståndstagande stred mot kraven på opartiskhet, men det stred sannerligen inte mot anständigheten. Det verkliga problemet kan trots allt inte vara att ett public servicebolag går över gränsen i sitt ansvar för lagstiftningens formuleringar om alla människors lika värde.

Det verkliga problemet måste vara att en partiledare i en partiledardebatt så tydligt visar att han inte känner något sådant ansvar.

Skyllde arbetslösheten på invandrare

Åkesson sa ju faktiskt att arbetslöshet bland invandrare beror på att vissa människor inte passar in i Sverige. Och att de inte passar in beror i sin tur på att "de inte är svenskar".

Det kanske inte är rasism i strikt mening, men det är definitivt främlingsfientlighet. Och det borde inte sägas i en partiledardebatt inför ett svenskt riksdagsval.

I helgen gav moderatledaren Ulf Kristersson i Svenska Dagbladet ännu en gång uttryck för sin bitterhet över att han inte fick bli statsminister. Kristersson kan överhuvud taget inte fårstå varför Centern och Liberalerna vill att han väljer väg när det gäller relationen till Sverigedemokraterna.

Åkessons formuleringar från september skulle kunna vara argument nog. Det borde debatten handla om.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM