Servitris jagad runt julbordet

Nu får vi ta ett djupt andetag. Misstankarna mot en handfull mediemän är givetvis allvarliga, men debatten om sexuella trakasserier och övergrepp kan inte bara handla om kändisvärlden.
Sextrakasserierna på jobbet ökar och de finns i alla arbetsmiljöer. Det är framför allt unga kvinnor som drabbas, ofta i osäkra anställningar och inte sällan jobbar de i restaurangbranschen.

”Lilla stumpan”

"Det värsta var julborden", berättar Lisa i Hotellrevyn. Hon var 17 år när en julbordsätande gäst ville att "lilla stumpan" skulle sitta i hans knä.

Berättelserna är många: "Det var trångt mellan borden och jag skulle duka av precis bakom två män. Så tar en av dem tag i min rumpa..." "När hovmästaren gick förbi mig tog han tag i mina höfter och tryckte min rumpa mot sitt kön."
Bemanningsföretaget Manpower konstaterar att ojämlikheten är allra störst inom hotell- och restaurangbranschen där 71 procent av männen tycker att de jobbar på en jämställd arbetsplats medan bara 43 procent av kvinnorna håller med. Krogen kan vara riktigt jobbig även för kvinnliga gäster, det har gått så långt att en del restauranger infört kodord för kvinnor som känner sig utsatta. Den som beställer en änglashot får genast hjälp av tillrusande vakter.

Handlar om makt

Det handlar om ett allvarligt arbetsmiljöproblem som kan orsaka både fysiska och psykiska besvär. Många vågar inte bråka, vill inte vara besvärliga. Sexuella trakasserier handlar om makt, så hur ska en nyanställd ung kvinna våga protestera när mannen som kladdar är samma person som sätter hennes lön, som bedömer hennes arbete och avgör hennes framtid?

Många tiger i stället, de sjukskriver sig och om situationen blir ohållbar så lämnar de hellre arbetet.
Lagstiftningen mot kränkningar har skärpts. Arbetsgivarna måste arbeta förebyggande och regeringen kommer nu att följa upp #metoo-kampanjen tillsammans med Arbetsmiljöverket och arbetsmarknadens parter. Något är det ju som inte fungerar när tusentals kvinnor vittnar om trakasserier på jobbet.

Eller som en kvinna beskriver det på sociala medier under #metoo:
"Var 26 år och höggravid. En av cheferna på min arbetsplats tittade på min mage, log och sa: "Jaha, nu kan man ju sätta på dig utan att bli beskylld för faderskap i alla fall."

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.