Studenter i rullstol nekas ramp av SJ

avAftonbladet

Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Rullstolsburna studenterna Carl Boström och Elin Blideskog, har bokat en resa med SJ till Åre men nekas en ramp för på- och avstigning, skriver UNT. Elin Blideskog erbjöd sig att åka från Stockholm eller Uppsala men för att underlätta för SJ men för tågjätten gjorde det ingen skillnad – Elin Blideskog skulle förbli ramplös både vid på och avstigning, trodde hon. Men efter hennes och storasysterns tjat på SJ och Trafikverket har en ramp utlovats till söndagens påstigning i Uppsala. Men Åre klarar station klarar inte av den uppgiften.

– Den här gången kommer vi kunna lösa det ändå eftersom det är flera som har assistenter med som kan lyfta, men nästa gång kanske någon vill åka själv med sin assistent, säger Carl Boström.

SJ:s presstjänst uppger för UNT att det är Trafikverket som ansvarar för ramperna. Verket slår ifrån sig och och säger att det är Stationsledsagning.se som ska stå för ramperna. Men Stationsledsagning.se bollar tillbaka ansvaret till SJ med hänvisning till att tågjätten som trafikoperatör bär ansvaret för rampen om en resa med ramp bokats.

Både Elin Blideskog och Carl Boström anser att SJ inte klarar av att följa lagar om tillgänglighet och mot diskriminering och de tvingas därför lägga åtskilliga timmar på att ordna omständigheterna för en dräglig resa.

– Därför innebär sådant här krångel, som tyvärr inte är ovanligt, att det blir ännu svårare att komma iväg på resor om man är rullstolsburen, säger Elin Blideskog och Carl Boström till UNT.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM

SJ

Åre