Nyckelperson riskerar utvisning efter miss av Ulvagubben

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

avAftonbladet

UPPSALA

Den ende fast anställde externa medarbetaren vid jordgubbsföretaget Ulvagubben norr om Uppsala riskerar utvisning till Ukraina. Orsaken är att arbetsgivaren missat att teckna en sjukförsäkring när Ivan anställdes sommaren 2016, rapporterar Upsala Nya Tidning.

– Det känns förjävligt att detta är mitt fel, att jag missat den lilla detaljen. Sätt en böteslapp på mig i stället, det är jag som har gjort fel. Det här ska inte behöva gå ut över Ivan och hans familj, säger företagets vd Ivan Hörenius till UNT.

Utöver tragedin för familjen säger Hörenius att företaget Ulvagubben är helt beroende av Ivans expertkunskaper. Försvinner han går företaget på knäna och riskerar till och med konkurs.

– Jag vet helt ärligt inte hur jag ska få ihop min verksamhet utan Ivan. Det finns ingen i företaget som kan göra det som han gör. När jag börjar tänka på det här får jag lite panik, säger Hörenius till tidningen.

Ivan och hans familj flydde till Sverige i samband med kriget 2014.

Ulvagubben har snabbt korrigerat misstaget med sjukförsäkring. Ivan tjänar dubbelt så mycket som minimikravet för arbetstillstånd. Trots det ser företrädare för Migrationsverket ingen möjlighet att ändra beslutet.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM