Rätt till heltid på förskola försvinner i Stockholm

Publicerad 2019-01-19

Arkivbild.

Barn med föräldralediga föräldrar har haft rätt till förskola på heltid senaste två åren i Stockholms kommun. Den 28 januari väntas ändringen klubbas igenom och den gäller då från 1 februari. Tusentals familjer kan påverkas, rapporterar Stockholm Direkt.

Heltiden klubbades igenom av de rödgröna i december 2016. Beslutet har fått hård kritik av allianspartierna som pekade på att många barngrupper blev större utan att resurserna ökades.

Föräldrar uppskattade däremot heltiden. Enligt en utredning gick cirka 5 000 barn i förskola samtidigt som det fanns ett nyfött syskon hemma. 78 procent av dessa barn gick på heltid, enligt en mätning från mars förra året.

Av länets alla kommuner är det bara Stockholm som gick upp till 40 timmar per vecka även om föräldrar är föräldralediga. Övriga kommuner har mellan 15 och 30 timmar i veckan, skriver Stockholm Direkt. Minst antal timmar har Sollentuna med 15 timmar. Nykvarn och Sigtuna har 20 timmar.

Tyresö har 24 timmar.

25 timmar finns i Värmdö, Vaxholm, Upplands-Bro, Täby, Södertälje, Nacka, Huddinge, Ekerö.

Danderyd har 24–30 timmar.

30 timmar har Haninge, Järfälla, Lidingö, Norrtälje, Nynäshamn, Salem, Solna, Sundbyberg, Upplands Väsby, Vallentuna och Österåker.

Antalet kan jämföras med Göteborg och Malmö, som bägge ligger på bara 15 timmar.

LÄS VIDARE