Paolo Robertos Pasta al forno

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-15

”Jag vill förklara ett heligt krig mot snabbmakaroner”

Hemma hos Paolo Roberto får maten lov att ta tid. I hans kök lagas det äkta italienskt. Gärna med ett glas vin till.

Paolo Robertos Napolitanska version av köttfärssåsen ska gratineras i ugn.

Före detta proffsboxaren Paolo Roberto är kompromisslös. Mat ska det inte slarvas med. Inte heller en så enkel rätt som köttfärssås.

–?Den här stjälken, vitlökens själ, den tar du bort, säger han och kastar den innersta lilla gröna tråden i vasken.

Klassiskt italienskt

Vi är i Paolo Robertos kök i Stockholm där han lagar sin egen version av köttfärssås, Pasta al forno. En klassisk rätt från Neapel-området med penne, köttfärs, bechamelsås och mozzarella. I staden Maddaloni utanför Neapel hittar man Paolos rötter. Släktingarna där har inspirerat honom att skriva kokboken ”Mina fastrars mat”.

Men fastrarna skulle kanske titta lite snett på Paolos rätt.

– De kokar ju sin egen buljong på ben och grönsaker. Men sånt har en småbarnsförälder inte tid med, säger Paolo som kryssar mellan träsvärd och leksaksbilar.

God mat ger gott liv

Trots tidsbrist är Paolos filosofi att mat ska lagas från grunden. God mat ger ett gott liv.

– Snabbmakaroner vill jag snart föra ett heligt krig mot. Vem har inte de fem minuter extra som det tar att laga vanlig pasta?