Snabba middagar för hela veckan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-24

Fort ska det gå - gott ska det vara

Matskribenten Maud Onnermark vet hur man lagar god mat på bara 20 minuter. Här bjuder hon på sex vardagsmiddagar.

Samtliga recept ur boken "Lättlagat på 20 minuter" av Maud Onnermark (Semic).

Lammfärsbiffar

4 portioner, 12 biffar

Tid: 20 min

400 g lammfärs eller blandfärs

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 tsk chilipulver

1 tsk mald spiskummin

2 msk hackad färsk mynta eller persilja

1 stort ägg

1 msk smör till stekning

Tillbehör:

Pasta eller ris

Grekisk yoghurt

Tomatsås (se separat recept)

Gör så här:

1. Blanda färsen med resten av ingredienserna. Arbeta den en stund så håller den ihop bättre.

2. Forma biffar på en vattensköljd skärbräda med vattensköljda händer.

3. Hetta upp smöret i stekpanna och stek biffarna cirka 3 minuter på var sida på medelstark värme. Biffarna blir även goda med blandfärs.

4. Lägg på en klick yoghurt.

Tomatsås

1 tetra krossade tomater, 500 g

1 dl vatten

1/2 tsk salt

1 krm peppar

2 msk tomatpuré

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk strösocker

Gör här:

1. Koka upp alla ingredienserna i en låg och vid kastrull. Låt koka 5 minuter.

Ljummen sallad med halloumi

4 portioner

Tid: 20 min

500 g potatis

150 g haricots verts

1 burk kikärter, 400 g

1 röd lök

1 påse blandad sallad, 150 g

1 paket halloumiost, 250 g

1–2 msk olja till stekning

Dressing:

2 msk pressad citron

1 tsk dijonsenap

4 msk olivolja

1/2 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

2 msk kapris

Tillbehör:

Bröd

Gör så här:

1. Dressing: Blanda samman alla ingredienserna till dressingen.

2. Koka upp vatten. Skala och klyfta potatisen. Lägg ned den i det kokande vattnet och koka 5–10 minuter, tills den är mjuk. Lägg i haricots verts mot slutet och låt dem koka 3–5 minuter tills de är nätt och jämnt mjuka. Häll av vattnet.

3. Häll dressingen över potatisen och bönorna. Blanda ner kikärterna. Låt dem suga åt sig av dressingen medan du förbereder resten. De kan också stå till nästa dag. Rör någon gång under tiden.

4. Strimla löken. Lägg upp sallad, lök, potatis, bönor och kikärter med dressing på tallrikar.

5. Skär åtta skivor av osten. Hetta upp olivolja och stek dem någon minut på var sida tills de har fin färg.

6. Lägg upp på tallrikarna och servera.

Kycklingwok

4 portioner

Tid: 20 min

400 g kycklingfilé

2 msk kinesisk soja

1 msk sesamolja

1 vitlöksklyfta

1 msk finriven ingefära

1 purjolök

3 morötter

1 röd paprika

1 msk olja

ca 1/2 tsk salt

Tillbehör:

ris eller nudlar

Gör så här:

1. Strimla kycklingen och blanda den med soja, sesamolja, vitlök och ingefära.

2. Strimla eller skiva grönsakerna tunt.

3. Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna. Bryn kycklingen runt om, tillsätt grönsakerna. Woka tills kycklingen är genomstekt och grönsakerna nätt och jämnt är mjuka. Salta.

4. Kycklingen kan lagas direkt men får mer smak om den får marinera någon timme eller längre.

5. Har du bråttom kan du ersätta grönsakerna med en påse wokgrönsaker.

Curryfisk med solgula rötter

4 portioner
Tid: 20 min

2 gula lökar

1 msk olivolja

1–2 tsk curry

3/4 tsk salt

1/2 dl finhackad persilja

600 g sej- eller gösfilé

Rotsaksfräs:

3 morötter

1 bit kålrot, ca 350 g

1 bit rotselleri, 200 g

1 msk olivolja

1/2 dl mango chutney

1 dl pressad apelsin

1 tsk salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken och fräs den mjuk i oljan.

2. Tillsätt curryn och låt den fräsa med 1 minut. Smaksätt med lite av saltet och tillsätt persiljan.

3. Lägg fisken i en ugnsform. Skär den i bitar om filéerna är stora. Salta med resten av saltet runt om. Fördela löken över fisken. Täck med folie och sätt in i ugnen cirka 15 minuter.

4. Rotsaksfräs: Skala och strimla, tärna eller riv rotsakerna. Fräs dem i oljan i stekpanna, gärna med släpp lätt-beläggning, tills de är mjuka men har spänsten kvar. Smaksätt till sist med mango chutney, pressad apelsin och salt. Servera grönsakerna varma till fisken.

5. Rotsaksfräset är också mycket gott att servera till stekt fläskfilé eller fläskkotlett.

Citronkycklingfilé med rucola

4 portioner

Tid: 20 min

4 kycklingfiléer, ca 600 g

Rivet skal av 1 citron

1/2 dl pressad citron

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

1 kruka rucolasallad

Tillbehör:

350 g pasta

1/2 dl mandelpesto (se nedan)

Mandelpesto

1/2 dl sötmandel

1/2 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

2 krm salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Mixa sötmandel, basilika, vitlök, olja och salt till peston.

3. Blanda filéerna med skal och saft av citron, olivolja, vitlök, salt och peppar.

4. Hetta upp en grill- eller stekpanna. Lyft upp filéerna och bryn dem tills de har fin färg runt om.

5. Lägg dem i en ugnsform och häll över marinaden. Stek dem mitt i ugnen ca 15 minuter tills innertemperaturen är 68 grader.

6. Koka pastan och blanda med peston.

7. Hacka rucolasalladen och strö den över den nystekta kycklingen.

8. Den som har tid låter filéerna ligga en stund i marinaden eller till nästa dag.

Omelett med rucola och parmesanost

4 portioner

Tid: 20 min

1 ask rucola eller spenat, ca 150 g

1/2 liten purjolök

2–3 msk olivolja

100–150 g parmesanost

8 ägg

2 krm salt

1 krm nymald peppar

Gör så här:

1. Ansa och skölj och hacka rucolan grovt. Skiva purjolöken tunt. Fräs i olivoljan, tills de mjuknar. Hyvla 1/3 av osten och riv resten.

2. Vispa samman ägg, riven ost, salt och peppar.

3. Häll äggsmeten över grönsakerna, stek på ganska svag värme tills smeten precis stelnat. Rör med gaffel från kanterna in mot mitten speciellt i början. Lägg gärna på ett lock mot slutet.

4. Garnera med hyvlad ost och rucola.