Ribollita med mjuka grönsaker

Publicerad:
Uppdaterad:

Här fortsätter Godare.se:s programserie ”Victor & Victoria”. Det här avsnittet handlar om närproducerat och det bjuds på italiensk ribollita med lokala råvaror.

– Det finns ett underbart utbud i det nordiska skafferiet, säger miljöforskaren Victoria Voss.

Stjärnkocken Tom Victor Gausdal kryddar grönsaksgrytan med mynta och tipsar:

– Lägg dina vissna morötter i iskallt vatten och de blir som nya.

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

Buljong:

  • 1 liter hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)

  • 1 schalottenlök i skivor

  • 1 vitlöksklyfta i skivor

  • 2–3 morötter, skurna i bitar

  • 1/4 rotselleri, skuren i bitar

Soppa:

  • 2 dl kokta linser, bönor eller liknande

  • 8 blad cavolo nero eller grönkål, finskurna

  • 2 nävar rensad spenat

  • 6 msk gröna ärtor

  • 1 msk hackad mynta

  • 2 msk gräslök

  • 2 msk hackad persilja

  • 2 msk smör

Servera med:

  • Olivolja

  • Parmesanost

  • Bröd

Gör så här:

  1. Koka grönsakerna mjuka i buljongen, tillsätt resten av soppingredienserna, låt koka tills allt är mjukt. Kör 1⁄4 av blandningen i en mixer. Det här är soppgrunden som sen rörs ner i soppan. Späd eventuellt med lite vatten om konsistensen blir för tjock.

  2. Smaka av med salt och peppar före servering.

  3. Ringla över lite olivolja. Strö gärna över lite parmesanost. Servera med bröd.

Ribollita med mjuka grönsaker.
Foto: Magnus Westerlund
Ribollita med mjuka grönsaker.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN