Fyra grymt goda grytor

Höst och gryta hör ihop. Här är fyra goda grytor att laga.

Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2018-10-18

Goda grytor till hösthelgen.

Temperaturen sjunker och suget efter varma, mustiga grytor ökar. Här är fyra av kokboksförfattaren Lena Söderströms godaste grytrecept.

Höstgrytor recept

Dags att plocka fram gjutjärnsgrytan och fylla den med höstens alla härliga smaker. Vi passade på att fråga kokboksförfattaren Lena Söderström

  • Vad är det som är så bra med grytor?

– En gryta går att förbereda, göra dubbelsats av, och nästan alla grytor går att frysa in. Nylagad gryta smakar lätt och fräscht, nästa dag blir den mer mogen i smaken. Den blir som en ny rätt, det gillar jag – laga en rätt, få två!

  • Varifrån får du matinspiration?

– Min inspiration kommer från resor, Instagram och rätter som jag blir bjuden på hos mina vänner.

  • Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Jag har ett välfyllt skafferi med kryddor och smaksättare från olika länders kök. I kylskåpet är det mest basvaror, som smör, smör & olja, mjölk, ost och crème fraiche. I grönsakslådan finns alltid rotfrukter och potatis. Resten köper jag fräscht nästan varje dag, beroende på vad jag ska laga. I köttväg har jag alltid korv. Falukorv älskar jag och kryddiga färska korvar klarar jag mig inte utan.

  • Vad skulle aldrig få komma in dit?

– Margarin har jag inte köpt på 20 år. Använder bara smör eller smör & olja. Jag gillar inte heller färdiglagade såser och dressingar.

  • Vilken av grytorna i boken är din favorit och varför?

– Masala just nu, för det är härligt med värmande, heta smaker på hösten. Jag gillar färsk gurkmeja, som ger vacker färg. Och ingefärsjuice, chili och andra kryddor blir så goda i kombination med kokosmjölk.

Så lagar du Lena Söderströms grytrecept

Lena Söderström tipsar om goda grytor i höst.

Lena Söderström

  • Ålder: ”50 plus.” 
  • Bor: I Stockholm. 
  • Gör: Är matskribent, matstylist och kokboksförfattare. 
  • Aktuell: Med boken Grytor – Från lättlagat till lyx (Semic).