Senap och maltsill

Foto: Heléne Pe
Magisk sill med eller utan whisky.
MAT & DRYCK

Ingen jul utan sill!
Här är Niklas Ekstedts variant:
”Tänk Vasaskeppet som möter en nytjärad västkustsnipa. Magiskt god med en whisky. Eller utan whisky.”

Niklas Ekstedts senaps- och maltsill

6 bufféportioner

Tid:

Ingredienser:

  • 1 förpackning 5-minuterssill

  • 2 dl crèmefraiche

  • 1 dl majonnäs

  • 1/2 dl muscovadosocker

  • 6 cl rökig maltwhisky

  • 2 msk skånsk grovkorningsenap

  • 1 msk dijonsenap

  • ev lite pressad citronjuice

  • salt, peppar

Gör så här:

  1. Häll av spadet från 5-minuterssillen och skärden i bitar.

  2. Blanda crème fraiche, majonnäs, muscovado, whisky och senap i en skål, rör om tills det är väl blandat. Smaka av med salt och peppar och eventuellt citronjuice.

  3. Vänd ihop sillen med såsen och låt mogna ett dygn i kylen före servering.

Recept ur boken ”Niklas Jul” (Triumf förlag), Foto: Heléne Pe, Wolfgang Kleinschmidt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul