Välkommen på vår härliga pastafest!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-29

Vi bjuder på 12 av våra
egna favoritrecept.

Recepten är blandade med mestadels snabba, enkla recept och ett par långkok.

Våra vinexperter tipsar dessutom om passande vin till rätterna.

Jon Hansson Matredaktör

Man tager:

1 Härligt hemma-redaktion

12 favoritrecept

1 normalstort kök

14 kassar med råvaror


Om det blev rörigt? Gissa…

Om vi blev klara i tid? Nästan.

Om det blev gott? Som bara den!

Recept: Aftonbladets helgtidning Härligt hemma

Foto: Börje Thuresson

Recepten är för fyra personer om inget annat anges.

Höstpasta

”Höstlig råvara och höstligt brun-orangea färger. Det är helt okej att höst-tröstäta när våren är ett halvår bort.”

Jon Hansson, matskribent.

Tid: 45 minuter.

Du behöver:

150 g rimmat sidfläsk

1 liter kantareller eller annan svamp

4 inlagda kronärtskockshjärtan

1 stor vitlöksklyfta

5 msk hackad persilja

1 citron

4 portioner spagetti

3 msk olivolja

2 dl torrt vitt vin

1 dl grädde

Parmesan att riva

Gör så här:

1. Skär fläsket i strimlor eller tärningar. Stek knaprigt i teflonpanna eller i ugnen på 225 grader. Låt rinna av på hushållspapper.

2. Rensa svampen. Dela skockahjärtana i kvartar. Skala och hacka vitlöken fint. Hacka persiljan. Tvätta citronen och riv det gula på skalet.

3. Sätt i gång pastakoket.

4. Stek svampen i torr stekpanna tills den börjar vätska sig och det mesta av fukten hinner dunsta bort. Rör om flitigt.

5. Häll i olivoljan, kronärtskockorna, vitlöken, persiljan och citronskalet i stekpannan med svampen. Salta, peppra och fräs på ganska hög värme ett par minuter. Rör om några varv.

6. Häll i vinet och grädden och puttra ytterligare 5 minuter. Kolla om det behövs mer salt, peppar eller kanske lite pressad citron.

7. Häll bort vattnet från den färdiga spagettin. Riv lite parmesan över pastan och vänd ner ”svampsåsen” i kastrullen.

8. Lägg upp på tallrikar, riv över lite mer parmesan och strö på fläsktärningarna.

Pasta alle vongole

”I min vongole blandas de goda hjärtmusslorna med en värmande, mustig sås kryddad med vitlök och pepparfrukt. Det enda som tar tid är att skrubba de färska musslorna rena – resten går på ett kick! Snabbt, gott och vackert!”

Anna-Klara Fresk, reporter.

25 minuter.


Du behöver:

500 g hjärtmusslor

1/2 färsk pepparfrukt

4 färska tomater

1 fiskbuljongtärning

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 knippe bladpersilja

500 g spagetti, gärna svart

Rosésallad

0,5 dl vitt vin

Gör så här:

1. Skrubba musslorna rena. Släng de som inte stänger sig när du knackar på dem.

2. Koka upp vatten i en kastrull, häll i ett par matskedar salt och lägg i musslorna. Låt gärna några persiljestjälkar koka med. Låt koka upp igen och lyft bort kastrullen från värmen. Ta upp persiljestjälkarna.

3. Grovhacka tomaterna. Finhacka vitlöken och pepparfrukten. Hacka persiljan.

4. Välj en panna med höga kanter och täck botten med olivolja. Lägg i vitlöken och pepparfrukten och fräs på hög värme. Lägg sedan i tomaterna och buljongtärningen. Koka upp och låt sjuda några minuter.

5. Blanda lite av musselspadet med vinet och persiljan och blanda i. Låt koka upp igen och salta efter smak.

6. Koka under tiden spagettin i en rymlig kastrull med mycket vatten, lättsaltat.

7. Blanda till sist såsen med pasta och musslor. Servera med finhackad rosésallad och persilja för den goda smakens och det vackra utseendets skull.

Tortellinigratäng

”En av mina barns absoluta favvisrätter! Och en av mina också. Mild och smakrik och dessutom snabb och lätt att göra. Och blir det något över, vilket det sällan blir, är den perfekt som matlåda.”

Bo Svernström, reporter

Tid: 30 minuter.

Du behöver:

0,5 kg tortellini

1 stor gul lök

2–3 vitlöksklyftor

400–500 g krossade tomater

2–3 dl grädde

Riven ost till gratinering

Salt

Svartpeppar

Olivolja

Gör så här:

1. Hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull. Den ska inte bli brynt.

2. Tillsätt pressade vitlöksklyftor och krossade tomater. Låt koka en stund under lock. Tillsätt eventu-

ellt ett uns vatten om det blir för torrt.

3. Koka tortellinin enligt förpackningen – bara en, två minuter kortare tid.

4. Smöra en ugnsfast form och lägg i den väl avrunna tortellinin.

5. Tillsätt grädden i såsen och smaka av med salt och peppar. Låt koka upp. Häll sedan såsen över tortellinin i formen. Strö över riven ost.

6. Gratinera i ugn på cirka 225 grader tills gratängen fått fin färg.

Snabba lax- och pinjepastan

”Den här rätten tar lika kort tid att laga som pastan tar att koka, ändå är den både smakrik och lite lyxig. Ännu godare blir den med en sallad till, gärna med rucola och avokado.”

Charlotta Dahlgren, redigerare.

Tid: 15 minuter.

Du behöver:
4 portioner tagliatelle

200 g kallrökt lax

1 påse pinjenötter (50 g)

2–3 dl mellangrädde

Basilikablad

Nymald svartpeppar

Salt

Gör så här:

1. Koka pastan.

2. Rosta pinjenötterna i en het stekpanna ett par minuter. Rulla runt dem i pannan så att de inte bränns och släpp dem inte med blicken. När de fått fin färg ställer du pannan åt sidan.

3. Skär eller klipp laxen i munsbitar.

4. Värm grädden i en stor kastrull. Salta och peppra efter smak.

5. Häll den nykokta pastan i gräddkastrullen och blanda runt.

6. Just före serveringen blandar du ner laxstrimlor och pinjenötter.

7. Servera direkt och toppa varje portion med (ganska många) basilikablad.

Kickis spagetti

”Så fort vi har bråttom att sno ihop nåt till våra vänner kör vi den här pastan. Superenkel, snabb och alltid en given favorit.”

Sofia Wadensjö Karén, redaktör.

Tid: 25 minuter.

Du behöver:

4 tomater

5–?6 kvistar färsk basilika

1 stor vitlöksklyfta

3 msk olivolja

300 g brieost

70?–100 g parma-skinka

0,5 paket rucola

Spagetti

Gör så här:

1. Ta fram en bunke. Blanda tärnade tomater, hackad basilika och den pressade vitlöksklyftan. Ringla över olivoljan. Salta. Ställ vid sidan.

2. Tärna osten. Ställ vid sidan.

3. Skär parmaskinkan i lagom stora munsbitar. Ställ vid sidan.

4. Koka spaghetti.

5. Varva den kokta spaghettin, tomatröran, parmaskinkan, osten och rucolan i en stor skål.

6. Servera direkt!

Färsk pasta med tonfiskröra

”Snabbt, gott och billigt är mina ledord när jag letar recept. Den här tonfiskröran är helt utmärkt när tiden är knapp. Extra bra är att man slipper värma såsen utan man rör bara ihop alla ingredienser och kokar pastan. Lätt som en plätt!”

Therese Adolfsson, redigerare.

Tid: 15 minuter.

Du behöver:

4 portioner färsk pasta

300 g tonfisk på burk

1 rödlök

2 dl crème fraiche, lätt

2 msk dijonsenap

2 msk basilika, färsk

Salt

Peppar

3 ägg

Gör så här:

1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.

2. Koka äggen. Häll av vätskan från tonfisken och finhacka köttet. Skala rödlöken och finhacka. Hacka äggen. Blanda allt med crème fraiche, tonfisken samt dijonsenap. Smaka av med salt, peppar och basilika.

3. Servera pastan med den kalla tonfisksåsen och en sallad.

Spagetti med småtomater

”Jag vill ha tomater i allt, så givetvis har jag det i min bästa pastasås. Det här receptet har jag egentligen snott av en kompis och hennes dotter (tack Monika och Sophie!), fast lime har jag lagt till själv.”

Johanna Ankarcrona, biträdande redaktör

Tid: 20 minuter.



Du behöver:

Spagetti

500 g körsbärstomater, eventuellt på kvist

1 citron

1 lime

Olivolja

Salt, gärna flingsalt

Svartpeppar, grovmalen

Färsk basilika

Gör så här:

1. Börja med tomaterna. Bryn tomaterna mycket lätt i olivolja.

2. Skär citronen i två delar. Pressa citron över tomaterna, så mycket det går. Skär limen i två delar. Pressa lime över tomaterna, lagom mycket.

3. Salta och peppra, smaka av så att citron- och limemängden känns bra.

4. Låt sjuda i 10 minuter. Koka spagetti under tiden.

5. Lägg färsk basilika på tomaterna i allra sista stund.

6. Servera genast!

Penne bolo dolcido

”Hemligheten bakom den här köttfärssåsen är att få fram en härlig balans mellan sötma och syrlighet. Och att smak-

upplevelsen ska stanna kvar. Länge. Lycka till!”

Anders Nelin, redigerare

Tid: 120 minuter.

Du behöver:

Rapsolja

600 g köttfärs, finmalen

100 g morot, finhackad

70 g rotselleri, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

2 mellanstora gula lökar

300 g skivade champinjoner

2 lagerblad

2 msk oregano

5 dl köttbuljong

3 dl kraftigt rött vin

1 msk kinesisk soja

1 tsk worchestershiresås

1 msk fransk senap

175 g syltlökar med spad

Cirka 400 g söt ketchup

Salt

Peppar

Riven parmesan

Hackad basilika

Penne (gärna fullkorn)

Gör så här:

1. Hetta upp rejält med rapsolja i en vid gryta. Hacka morötter, selleri och vitlök riktigt fint och låt svettas på hög värme i oljan. Lägg därefter i den gula löken och champinjonerna och fräs tillsammans till gyllene färg.

2. Smula i den finmalda köttfärsen och låt den fräsa med det övriga hacket. Tillsätt senap, soja, worchestershiresås, lagerblad och oregano och rör runt så att allting blandas. Salta och peppra.

3. När köttfärsen tappat sin röda färg är det dags att hälla i buljong och vin. Sänk sedan värmen till sparlåga och låt koka under lock i 1–1,5 timme eller tills vätskan reducerats med minst en tredjedel.

4. Häll i syltökarna med spadet.

5. Tillsätt ketchupen i omgångar. Smaka av ofta och balansera sött och det syrligt med ketchupmängden. Koka ytterligare 5?–10 minuter på svag värme.

6. Blanda såsen ordentligt med den nykokta pastan i en skål (såsen ska gärna bosätta sig i pastarören) och servera med en mix av nymalen svartpeppar, riven parmesan, finhackad färsk basilika och lite olivolja på toppen.

Gratäng Sopranos

”Det här pastagratängen är en favorit som från början kommer från ’Sopranos kokbok’. Men tre timmars långkok är inget för mig så det här är en förenklad och omgjord variant.”

Emma Sellbrink, redigeringssamordnare

Tid: 90 minuter.

Du behöver:

Tomatsås:

1 msk olivolja

3 dl färsk svamp

0,5 liter passerade tomater

2 klyftor vitlök

1 msk tomatpuré

1 msk honung

Färsk basilika och oregano

Salt och peppar

Pastan :

250 g ziti- eller pennepasta

2 dl riven färsk parmesan

2 dl ricottaost

125 g mozzarella

Gör så här:

1. Börja med tomatsåsen. Stek svampen och häll på de passerade tomaterna. Pressa i vitlöken och häll i resten av ingredienserna. Låt koka cirka en kvart.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Koka pastan och riv osten. Det är viktigt att pastan är al dente.

4. Häll av pastan och lägg den i en stor skål, häll i hälften av tomatsåsen och hälften av parmesanen. Rör om.

5. Lägg hälften av pastaröran i en ugnssäker form (2 liter). 

6. Strö över ricotta, mozzarella och hälften av den återstående parmesanen. Häll på ytterligare 1,5 dl sås. Fortsätt med resten av pastan och häll på det sista av såsen. Strö över resten av parmesanen. 

7. Täck formen med folie. 

8. Ugnsbaka i cirka 20 minuter. Ta bort folien och baka ytterligare 15–30 minuter. 

9. Täck över formen med folie igen och låt den stå i cirka 15 minuter före servering.

Godaste pastasalladen

”Familjens absoluta favorit. Perfekt att skicka med på dagis- eller skolutflykter.”

Nina Kindbro, redigerare.

Tid: 15 minuter.

Du behöver:

200 g pasta

2 stora kycklingfiléer

1 påse färsk babyspenat

1 ask riktigt goda små tomater

1 gul paprika

15 cm gurka

10 cm purjolök

1 paket fårost

4 msk pesto

50 g pinjenötter

Tillbehör:

2 dl matlagningsyoghurt

2 msk pesto

Gör så här:

1. Koka pastan.

2. Tärna kycklingfiléerna och stek. Salta och peppra. Dra åt sidan.

3. Rosta pinjenötterna, passa noga så de inte bränns.

4. Lägg hälften av fårosten och två matskedar pesto i stekpannan och blanda med kycklingen.

5. Ta fram en stor skål och häll i spenaten. Dela tomaterna, paprikan och gurkan i mindre bitar, lägg i skålen.

6. Strimla purjolöken och lägg i.

7. Häll av pastavattnet och blanda i 2 msk pesto.

8. Blanda pastan och kycklingen. Vänd sedan ner den försiktigt i salladen. Strö över pinjenötter.

9. Blanda matlagningsyoghurt med pesto.

10. Servera till salladen.

Lyxig lasagne

Obs. Räcker till 8 personer.

”Min kompis Malins mormor myntade uttrycket ’onödigt gott’. Hon smaskade då på jämtska nationalklenoden tjälknul, men garanterat skulle hon jubla likaledes över min lyxiga lasagne. Lätt att göra och god som få. Det lyxiga? Ja, det är parmesan det!”

Johan Gunnarsson, reporter.

Tid: 60 minuter.

Du behöver:

14 lasagneplattor

50 g smör

1 dl vetemjöl

1 liter mjölk

3 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 dl grovriven parmesanost

1 dl riven herrgård, grevé eller annan hyfsat smakrik ost

3 msk raps- eller majsolja

1 gul lök

3 klyftor vitlök

800 g köttfärs eller blandfärs

2 burkar krossade tomater

0,5 dl chilisås av tomat

1 tsk oregano

2 tärningar köttbuljong

Färskmald svartpeppar

Gör så här:

1. Börja med ostsåsen. Smält smöret i en stor kastrull och vispa i mjölet.

2. Häll i mjölken och vispa runt ordentligt. Tillsätt även 1 tsk salt och vitpeppar.

3. Koka sakta upp såsen och låt puttra på svag värme i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan och blanda i parmesanosten. Ställ åt sidan.

4. Fortsätt med köttfärssåsen. Skala gul lök och vitlök. Grovhacka den gula och finskiva den vita.

5. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Om du har en, använd ännu hellre en gjutjärnsgryta. Fräs all lök gyllenbrun.

6. Lägg köttfärsen och bryn den tillsammans med löken. Tillsätt 2 tsk salt.

7. När färsen är brynt, häll i krossade tomater, chilisås, buljongtärningar, oregano och krydda med några varv med pepparkvarnen. Koka upp och låt allt puttra i 10–12 minuter. Ställ åt sidan.

8. Nu till det roliga. Varva köttfärs, ostsås och lasagneplattor i en rektangulär, ugnsfast form. Ju fyrkantigare formen är, desto lättare passar plattorna in. Börja med köttfärs, fortsätt med ostsås och sedan pastaplattorna. Det brukar bli tre–fyra lager av vardera. Men se till att du inte slutar med torra lasagneplattor överst, hellre lite ostsås.

9. Slutligen, toppa med 1 dl riven ost av valfri smak. Gratinera i ugnen, 250 grader i 20 minuter. Servera med grönsallad och allt blir frid och fröjd.

Saffranspasta med lax

”För mig måste maten vara lättlagad, jag har ingen ro vid spisen alls. Denna pasta med lax är supergod, pepparotsosten i laxen – kontra granatäpplets kärnor och saffranssmaken är en fröjd både för öga och gom!”

Helena Aro, inredare.

Tid: 15 minuter.

Du behöver:

Olja (gärna med citronsmak)

Salt och peppar

1 granatäpple

320 g bred bandpasta

500 g laxfilé i portionsbitar

1 saffranspaket à 0,5 g

8 sparrisar

125 g färskost med pepparotssmak

Gör så här:

1. Sätt i gång pastakoket.

2. Ta cirk a 5 matskedar av det kokande vattnet i en skål bredvid och rör ut allt saffran (vill du bara ana saffranssmaken, ta ett halvt paket)

3. Snitta en skåra på mitten av laxfiléerna, peta in färskosten.

4. Värm ugnen till 200 grader.

5. Lägg filéer och sparris i en ugnsäker form, salta, peppra och ringla över lite olja. Värm 5–10 minuter i ugnen.

6. Häll av pastavattnet och rör ner saffransvattnet i kastrullen tillsammans med lite olja.

7. Kärna ur granatäpplet och strö kärnorna över den färdiga rätten, tillsammans med lite flingsalt.

Bästa vinet till pastapartyt!

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin listar sina favoriter.

Röda viner

Masi Modello, Italien, 2386, 73 kr Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Ett utpräglat pastavin, gärna till kyckling och biff. Vinet är lättsamt med plommon och körsbär med frisk syra och liten strävhet.

Rosemount Estate shiraz cabernet, Australien, 26319, 69 kr Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Kryddigt och bärsyltigt, här bjuds stor smakrikedom av både frukt och ek. Utmärkt till mustiga pastarätter, gärna med vilt.

Copertino Rosso, Italien, 2077, 66 kr Ett utpräglat pastavin, gärna till kyckling och biff. Vinet är lättsamt med plommon och körsbär med frisk syra och liten strävhet.

Vita viner

Astica chenin torrontés, Argentina, 6190, 52 kr Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Doft och smak är aromatiska med inslag av päron, nektarin och sötmogna druvor. Ett vin till lättare pastarätter, gärna med grönsaker.

Rosévin

Puycheric syrah, Frankrike, 2209, 56 kr Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Friskt och publikt, körsbär, vinbär och lakrits dominerar helheten. Trevligt till kall pastasallad och lättsam buffémat. Funkar utmärkt till lätta tilltugg.