Fyra av Paolo Robertos godaste recept

Här är hans bästa italienska recept

Foto: Anna Huerta
Smaka på Italien - Paolo Roberto bjuder på fyra av sina favoritrecept.
MAT & DRYCK

Att bjuda på middag ska inte vara krångligt, menar Paolo Roberto, som här ger oss fyra av sina favoritrecept.

  • Vilket italienskt uttryck gillar du bäst?

– Magna va’! - ”Hugg i och ät!”. Ett neapolitanskt uttryck som jag förknippar med stora middagar och familjeluncher i Italien. Du menar att svenskar borde inspireras av det italienska förhållningssättet till sociala middagar och slappna av och öppna upp dörren...

  • Vilken är den bästa bjudrätten för ett stort sällskap?

– I Sverige gör vi det ofta för komplicerat och organiserat, det måste vara finsilver och fyra rätter för att man ska våga bjuda hem folk. En pasta al forno (pastagratäng) är enkel, snabb och fantastiskt god när man spontant bjuder hem vänner på middag. Maten ska vara god, men det är minst lika viktigt med umgänge.

  • Vilken är den vanligaste matmyten? Nu har du chansen att avliva den en gång för alla.

– Att man blir tjock av pasta. Det finns ingen evidens för det. Man blir tjock av för mycket kalorier. Riktigt bra pasta innehåller upp till 14 procent protein, vilket gör den till en riktigt långsam och nyttig kolhydrat!

  • Om du bara fick äta en huvudrätt i resten av livet, vilken?

– Spaghetti alle vongole!

  • Vad lagar du i kväll?

– En lasagne med salsiccia, tomat och mozzarella. Det blir faktiskt en efterrätt också, min tiramisu med limoncello och citronkräm.

Så lagar du Paolos pastarecept

Paolo Roberto

  • Ålder: 49 år.

  • Bor: I Nacka, utanför Stockholm.

  • Gör: Är författare, programledare, entreprenör (driver bland annat restaurangerna Pane Fresco).

  • Aktuell: Med boken Paolo Robertos italienska kök – Mat från gudarnas stig (Bonnier fakta).

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Pasta