Vegokocken: Hitta en balans – se helheten

Mattias Kristiansson har varit vegan i sju år

avJill Eriksson

Foto: PRESSBILD
Se helheten och hitta balansen när du vill äta klimatsmart, tipsar kocken Mattias Kristiansson.

Mattias Kristiansson är matprofilen som 2012 skippade allt kött och blev vegan.
På ämnet har han skrivit sex kokböcker. Här bjuder han på ett favoritrecept och sina tankar kring att tänka klimatsmart.

  • Vad betyder klimatsmart för dig?

– Det betyder att man försöker att se på helheten i alla inköp och val man gör. Det kan vara saker som verkar små som att cykla istället för att ta bilen, inte köpa onödiga prylar för allt, inte uppdatera sin garderob hela tiden för att man vill ha mer. När det kommer till mat så är ju vegansk och vegetarisk mat ett enkel sätt att äta klimatsmartare utan att behöva tänka allt för mycket. Jag tycker samtidigt att man inte ska känna ångest eller stress utan försöka hitta en balans. Det går bra att köpa avokado ibland och cashewnötter ibland, se till helheten.  

  • Bästa matkontot på instagram just nu?

– Jag älskar att följa Karoline Jönsson på @sjalvhushallningsprojektet. Hon har vackra bilder, smarta tips och verkar leva ett väldigt härligt avslappnat liv.

  • Vad har du alltid i ditt kylskåp?

– Havremjölk, surdeg, citroner, tahini och nötter.

  • Vilka är de trendigaste grönsakerna att grilla i sommar?

– Oj, vilken bra fråga. Spetskål och blomkål hoppas jag att jag slipper. Själv kommer jag att grilla aubergine på längden och tvären, till sallader och baba ganoush. Annars tycker jag det är dags för mer frukt, både till sallader och desserter. Nektariner och persikor tänker jag satsa på.

Här är Mattias favoritrecept

Fyllda auberginer med kryddiga linser.
ARTIKELN HANDLAR OM