Msakaa – libanesisk moussaka
Maghmour, mnazale eller msakaa – kärt barn har många namn. Denna delikata moussaka är en Zeina Mourtadas många libanesiska favoriter.
– Min mamma brukade göra världens godaste msakaa, och detta är hennes recept. Grytan är mustig, smakrik och alldeles fantastiskt god, säger hon.
Recept ur boken ”Zeinas green kitchen”.
Ingredienser
- 3 auberginer, medelstora
- 0,5 dlRapsolja
- 1 Gul lök, stor
- 6 vitlöksklyftor
- 3 chilifrukter, om du gillar hetta (uteslut annars)
- 6 tomater, mogna (kan bytas ut mot konserverade krossade tomater)
- 2 mskTomatpuré
- 1,5 mskMynta, torkad, samt några extra nypor
- 2 dlVatten
- 400 gkikärter, konserverade (sköljda och avrunna)
- 1,5 tskSalt
- 2 krmSvartpeppar
- 3 mskOlivolja, att ringla över
- 4 mskpersilja, finhackad och färsk (till garnering)
Servering
- Pitabröd, eller kokt ris
- valfria råa grönsaker
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada driver den prisbelönta bloggen Zeinas Kitchen – en av Sveriges största matbloggar. Hon är välkänd i tv-rutan och har skrivit flera populära kokböcker. Här delar Zeina med sig av lättlagade och smakrika recept från hela världen både för vardagar och högtider.
Visa 11 recept