Laga Zazzis läckra pasta

Uppdaterad 2019-07-09 | Publicerad 2008-01-29

Det finns en pasta för alla tillfällen

Vardagsmat och festmat, läcker - och billig.

Pasta passar jämt. Här bjuder Alexandra Zazzi på åtta läckra recept.

Testa festpasta med musslor, vegetarian-pasta med bönor, GI-pasta, rekordbilliga nudlar eller gratäng på pastarester.

Recept: Alexandra Zazzi

Foto: Kristin Lidell

Linguine med blåmusslor

För 4 personer

Tar 20 minuter

Pris: 18,50/portion

Du behöver:

400 g linguine

1 kg färska blåmusslor, tvättade

2 klyftor vitlök

1/2 fänkål

1 spansk peppar

Skalet från 1 citron

Olivolja

2–3 färska tomater

0,5 l vitt vin

1 liten knippe kruspersilja

Färskmalen svartpeppar

Salt

Gör så här:

1. Den goda skyn och såsen: Blötlägg musslorna i kallt, lättsaltat vatten i 15 minuter. Lyft upp dem, låt dem rinna av och lägg i dem igen. Upprepa ett par gånger så att sanden försvinner från musslorna. Rensa bort öppna och skadade musslor.

2. Hacka vitlöken och bryn försiktigt i pannan med citronen och olivoljan. Njut en stund av doften.

3. Kärna ur tomaterna med en sked, tärna och lägg i tillsammans med den finhackade chilin, persiljan, fänkålen och musslorna, häll i hälften av vinet.

4. Koka på hög värme så att alla skal öppnar sig (tar några minuter), ät inte musslor som förblir stängda. Koka pastan efter anvisningen på förpackningen så att den är nästan färdig.

5. Häll i resten av vinet i musselkastrullen, lägg i pastan ett par minuter på medelhög värme så att smakerna riktigt gottar till sig. Smaka av med salt.

6. Strö över finhackad persilja, rör om och servera med ett par droppar ljuv olivolja och svartpeppar.

Cannelloni med lammfärs

För 4 personer

Tar 45 minuter + 40 minuter i ugn

Pris: 20 kr/portion

Du behöver:

16 st cannellonirör

FYLLNING TILL RÖREN:

400 g lammfärs

1 vitlöksklyfta

1 tsk rosmarin

1 zucchini

1/2 gul lök

5 kvistar persilja, finhackad

1 ägg

3 msk ströbröd

Olivolja för stekning

SÅS:

2 burkar krossade tomater

1 tärning basilika/timjan

1 gul lök

3 dl vatten

1 msk olivolja

Eventuellt fetaost och oliver att toppa med

Gör så här:

1. Skala och hacka löken till såsen. Häll oljan i botten på en kastrull. Lägg i löken, låt fräsa någon minut, häll i vatten och tomater tillsammans med örttärningen. Låt sjuda på låg värme i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

2. Fräs lammfärsen till fyllningen i teflonpanna tillsammans med finhackad vitlök, gul lök, persilja, zucchini och rosmarin. Låt svalna och rör i ströbröd och ägg. Fyll rören med hjälp av en sked och lägg dem i en ugnsfast form.

3. Häll tomatsåsen över och baka av i ugn i 40 minuter i 170 grader.

4. Servera gärna med svarta oliver och fetaost

Farfalle med räkor

För 4 personer

Tar 25-30 minuter

Pris: 12,50 kr/portion

Du behöver:

250 g räkor med skal

1 msk tomatpuré

1 dl vatten

1 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 klick smör

1/3 purjolök

2 färska tomater

15 champinjoner

0,5 dl vitt vin

3 msk grädde

2 krm timjan

Färskmalen svartpeppar

Salt

Gör så här:

1. Billigast är att använda frysta räkor, låt dem tina och skala dem sedan. Behåll skalen, lägg räkorna i en skål och håll kylda.

2. Såsen: Fräs räkskalen i oljan, häll på vatten och tomatpuré, låt bubbla 5 minuter. Häll på vinet och låt koka upp. Sila bort skalen och behåll buljongen.

3. Lägg en klick smör i en panna tillsammans med den skivade purjolöken, fint tärnade vitlöken, den skivade svampen och fräs ihop.

4. Plocka upp svampen och lägg i 2 färska, grovhackade tomater. Låt koka upp och häll i buljongen och grädden.

5. Hacka i lite timjan, om du har färsk, och smaka av med salt och peppar. Ta av från spisen.

6. Koka pastan i en stor kastrull med vatten och havssalt och låt pastan koka efter smak.

7. Blanda pastan med såsen direkt i kastrullen, häll upp på tallrikar.  Portionera sedan ut räkorna. Dekorera gärna med lite färska örter

Vegetarian-pasta

För 4 personer

Tar 30 minuter

pris: 18,50 kr/portion

Du behöver:

400 g tagliatelle, tag hälften gröna och hälften vanliga

2 dl mandel

1 burk röda bönor

1/4 purjolök

1/2 aubergine

1/4 grön paprika

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1 röd lök

1 vitlök

1 tsk oregano

2–3 msk olivolja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 70–80 grader, på så vis kan du hålla allting varmt medan du lagar maten.

2. Skiva auberginen tunt, pensla med olivolja och grilla den, gärna i räfflad panna. Salta och peppra.

3. Rosta mandlarna med lite havssalt i en torr stekpanna. När de börjat få färg, lägg i lite olivolja och de väl sköljda och avrunna bönorna. Lägg åt sidan.

4. Skala och klyfta löken i lagom stora bitar, skiva vitlöken tunt och fräs tillsammans med 1 msk av olivoljan. Tag ur och lägg åt sidan.

5. Skölj paprikorna, kärna ur och strimla, fräs på hög värme med lite olja, salt, peppar och oregano. Tag ur och lägg åt sidan.

5. Koka pastan i lättsaltat vatten.

6. Vänd i grönsakerna och nötterna eller lägg dem alla vid sidan om pastan och servera, gärna med svart-peppar, färsk basilika och lite god olivolja på toppen.

Polenta med knaperstekt fläsk

För 4 personer

Tar 545 minuter + 1-2 timmars avsvalning för polentan

Pris: 20 kr/portion

Du behöver:

POLENTAN:

8 dl vatten

1,5 dl polentakorn

1 buljongtärning

1 ägg

0,5 dl parmesan

SÅSEN:

2 tsk oregano

2 msk olivolja

1 röd paprika

1 gul paprika

1/2 grön paprika

2 dl passerade tomater

1 dl vatten

200 g stekfläsk

Gör så här:

1. Koka upp vattnet med buljongtärningen och vispa i polentan, koka enligt anvisningen på paketet.

2. När polentan är färdig rör i ägget och osten. Häll i en form så att du får en kaka som är cirka 1,5–2 cm hög. Låt kallna.

3. Strimla paprikorna och fräs ihop i kastrull. Häll på vatten och tomater och krydda med oregano, salt och peppar.

4. Skär polentan i fina bitar och rosta i ugn eller i grillpanna med non-stick beläggning.

5. Lägg ut polentan och häll på såsen. Håll varm i ugn om du känner att du har svårt att hinna med de olika momenten.

6. Tärna stekfläsket och knaperstek, låt rinna av på hushållspapper innan du strör det över anrättningen.

Ugnsgratinerad pasta med köttfärssås

Här finns det tid att tjäna. Gör satsen med penne dubbelt så stor som du brukar och servera det hela någon dag senare i ny form. Vill du göra det riktigt enkelt för dig köper du färdig sås.

För 4 personer

Tar 15 minuter + 40 minuter i ugn

Pris: 18-23 kr

Du behöver:

3–4 portioner pasta med köttfärssås

BECHAMELSÅS:

5 dl mjölk

3 msk smält smör eller margarin

3 msk mjöl

1 krm muskotnöt

Salt

Peppar

1 grönsaksbuljongtärning

GRATINERING:

1 dl färskriven ost (använd parmesan eller rensa och gör slut på ostbitar i kylskåpet)

Gör så här:

1. Koka upp mjölken, lägg i buljongtärningen och muskotnöten. Blanda smör och mjöl i en separat skål, klicka i blandningen i mjölken under vispning. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda någon minut

2. Tag vilken pasta som helst med köttfärssås och lägg i en smord ugnsfast form och häll över såsen. Strö över osten och gratinera i ugn i 175 grader tills den fått färg, det tar cirka 30 minuter.

3. Servera med broccoli, ärter och majs.

* Priset beror på hur mycket din köttfärssås kostade.

Nötpanerade kycklingbitar med fullkornspenne

GI-pasta! Bra kolhydrater och lite nyttotänk. Handla billig, fryst kycklinginnerfilé och förvara i frysen. Tänk också på att du kan sila av frityroljan och använda igen. Förvara i kylskåp.

För 4 personer

Tar 40 minuter

Pris: 22 kr/portion

Du behöver:

300 g fullkornspenne

0,5 dl majonnäs

1 dl matlagningsyoghurt

1 gurka

1 msk curry

1 msk riven färsk ingefära

12 kycklinginnerfiléer (kan hittas billigt i frysdisken)

1–2 ägg

2 dl fint krossade hasselnötter (kör i matberedare med knivtillsats)

1 tsk av vitlökspulver, spiskummin, timjan, vitpeppar, salt

0,5–1 l frityrolja

Gör så här:

1. Koka pastan efter anvisningen på förpackningen. Kyl ned med kallt vatten. Ska du förvara pastan i kylskåp så kan du blanda i lite olja så att den inte klibbar ihop.

2. Blanda ihop curry, majonnäs, yoghurt, färsk ingefära och grovt riven gurka. Spara lite riven gurka till garnering.

3. Blanda samman pasta och dressing. Servera med kycklingen på toppen.

4. Kycklingen. Blanda nötterna med kryddorna.

5. Tag fram två skålar, en till de uppvispade äggen och en till nötblandningen.

6. Doppa först kycklingen i äggen och sedan i nötterna.

7. Fritera i fritös eller i panna (var försiktig med den heta oljan) på 160–170 grader tills kycklingen fått fin färg. Håll varma i ugn under tiden, fritera några få i taget. Ha gärna ett lock tillgängligt om det skulle börja brinna eller skvätta av oljan.

Snabbnudlar med tonfisk

För 4 personer

Tar 15 minuter

Pris: 12,50 kr/portion

Du behöver:

3 paket snabbnudlar

1 burk tonfisk

1 gul lök

1 msk rapsolja

2 dl grädde

2 msk små kapris

1 krm chiliflakes

Gör så här:

1. Skala och finhacka löken. Lägg i teflonpanna tillsammans med oljan, låt bli genomskinlig på låg värme, lägg i kaprisen och strö över en av de små buljongpåsarna som ligger i nudelpaketen. Rör ihop och häll i grädden och fisken. Låt småsjuda i 5 minuter.

2. Koka nudlarna i hett vatten, häll bort vattnet och lägg dem i stekpannan. Rör om i såsen och servera genast med chiliflakes på toppen och en stor vitkålssallad.

Följ ämnen i artikeln