Morotskaka med picklad fänkål
Visst är morotskaka något som alltid går hem? Självklart slänger jag in en liten twist, säger Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult.
– En supersaftig botten med smak av kanel och ingefära som gifter sig fint med en syrlig smetanakräm, fänkålen kommer som en liten uppkäftig jäkel på slutet. Sedan bygger jag den på höjden så att det blir fler lager av allt gott.
Ingredienser
Bottnar
- 3 Morötter, medelstora
- 4 dlVetemjöl, eller glutenfri mjölmix
- 3,5 dlmuscovadosocker, ljust
- 0,5 tskSalt
- 1 tskBikarbonat
- 1,5 mskKanel, malen
- 1 tskingefära, malen
- 1 tskVaniljsocker
- 1,5 dlRapsolja
- 2 ägg, stora
- 1 dlvalnötter, hackade
- 1 dlpekannötter, hackade
- 2 dlkokosflingor
- 1,5 dlananas, krossad
- Rapsolja, till formarna
- kokosflingor, till formarna
Picklad fänkål
- 2 dlfärskpressad citrus , apelsin och citron
- 1,5 mskströsocker
- 1 fänkål, hel
Färskostglasyr
- 2 dlfärskost, naturell
- 3 dlFlorsocker
- 0,5 citron, saften
- 1 citron, rivet skal
Garnering
- picklad fänkål
- fänkålsdill
- blommor, färska eller torkade