Matuppläggningen som kan locka barnen att äta

Ubåtsskrovmål, fruktuggla eller flygande grönsaker – sju inspirerande tips

Publisert:
Grötuggla och toppmål.

Matvägrande barn är inte kul, men kanske en rolig presentation kan locka till sig det mest bestämda lilla barn.
Här är sju inspirerande tallriksuppläggningar.

Alla barn är olika och har olika aptit men inga är så svåra att övertala som barn som bestämt sig för att de inte vill äta det som ligger på tallriken.

Ett trick som kan fungera är att skapa något fin av maten. En uggla med vingar av jordgubbar, en u-båt av ost och skinka eller den sötaste lilla plättnalle.

Nu är det inte alltid det finns tid till konstnärlig kreativitet men det kan ändå vara värt att testa någon gång, det kan gå fortare än en tröstlös övertalningskampanj.

Brödbilen

Den här bilen har bara ett mål – magen. Bröd, ost, gurka och tomat sladdar med tjutande sirener in i munnen och vidare ner i magen.

Brödbilen

Fruktuggla

Den söta ugglan vaktar gröten, klarar du av att smygäta den utan att ugglan upptäcker dig? Eller måste du äta ugglan först? Vingar av skivade jordgubbar, kropp av hallon, näbb och fötter av mango och ögon av kiwiskivor och blåbär.

Fruktuggla

Ubåtsskrovmål

Kan man verkligen äta en hel ubåt? Ost, gärna mozzarella, skinka, morötter, tomat, vindruvor, rucola och några duttar gräddfil skapar en magisk undervattensvärld.

Ubåtsskrovmål

Påläggskalvar

Frukostteatern serverar rufsigt osthår, nyfikna gurkögon och söta tomatmunnar på ost och skinkunderlägg.

Påläggskalvar

Mors lilla Olle

Öga mot öga med en björn måste man vara modig om man ska våga äta blåbärsögon och bananöron, vågar du? Ansikte av en plätt, nos och öron av bananskivor och blåbär och vindruvor som ögon.

Mors lilla Olle

Flygande grönsaker

Vad ska man äta först? Snabeln så den inte sticks eller vingarna så den inte kan flyga iväg? Gurka till kropp, gula cocktailtomater ger den vingar, rädisskivor och olivslant till ögon och morötter som ben med fötter av grön oliv. Snabeln är ett strå gräslök.

Flygande grönsaker

Toppmålet

Smyg som en upptäcktsresande genom broccoliskogen för att nå toppen på berget och belönas med en klick gräddfil. Den soliga apelsinen blir perfekt som efterrätt.

Toppmålet
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.