Palak Paneer

avAftonbladet

Foto: Stefan Wettainen
Palak Paneer toppad med koriander.

Palak Paneer är en smakrik rätt som både har och ger styrka.
Servera med läcker matvetesallad.

Recept från boken ”Vego i världsklass”, av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert (Norstedts).

Palak Paneer

Ingredienser:

Palak paneer

  • 2 stora gula lökar

  • 3 vitlöksklyftor

  • 20 g färsk ingefära

  • 2 msk tomatpur.

  • 1,5 msk garam masala

  • 2 tsk kardemumma

  • 1 msk spiskummin

  • 1 msk malen koriander

  • 2 tsk gurkmeja

  • ca 2 tsk chilipulver (beroende på hur starkt du vill ha det)

  • 400 g fast naturell tofu

  • 250 g färsk grönkål

  • 1 burk krossade tomater à 400 g

  • 4 dl vatten + ev lite till stekning

  • 2 dl torkade röda linser

  • 1 msk grönsaksfond

  • 1 msk japansk soja

  • 200 g silkestofu

  • 0,5 kruka koriander

  • 0,5 lime, saften

  • salt och svartpeppar

  • rapsolja till stekning

Matvetesallad

  • 3 dl matvete

  • 1 msk grönsaksfond

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 dm purjolök

  • 1 spetspaprika

  • 0,5 kruka koriander

  • 0,5 lime, saften

  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Palak Paneer. Skala och finhacka löken och stek den i en gryta eller djup stekpanna med lite rapsolja tills den får färg utan att brännas.

  2. Skala och riv vitlök och ingefära. Rör ner det i grytan tillsammans med tomatpuré, garam masala, kardemumma, spiskummin, korianderpulver, gurkmeja, chilipulver och lite salt och peppar.

  3. Rör runt och se till att det inte torrsteker utan blir mer som en kryddpasta, ha i mer olja eller lite vatten om det behövs. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är råa och kryddorna utvecklar rejält med smak.

  4. Skär den fasta tofun i 2 cm stora tärningar och lägg ner dem grytan. Rör om så att de blandas med kryddpastan.

  5. Skölj grönkålen och dra bladen från den grova bladnerven. Grovhacka kålen och rör ner i grytan.

  6. Tillsätt krossade tomater, 4 dl vatten, linser, grönsaksfond och soja. Låt koka utan lock på låg värme tills linserna blivit mjuka och börjar lösas upp, ca 30 minuter.

  7. Matvetesallad. Koka matvetet enligt instruktionerna på paketet, men tillsätt grönsaksfond istället för salt i vattnet.

  8. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka purjon, paprikan och koriandern. Blanda ner alltsammans i det nykokta matvetet. Smaka av med limesaft, salt och peppar.

  9. Mixa silkestofun till en mjuk kräm och rör ner den i grytan. Låt koka 5 minuter till.

  10. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt också mer garam masala. Hacka koriandern och rör ner den och limesaften. Servera med matvetesallad.

ARTIKELN HANDLAR OM