Banoffe paj – recept på god bananpaj

3,4 (242 röster)
Foto: Colorbox
Banoffe paj – recept med banan, kolasås och grädde

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Banoffe paj är en mumsig paj med bananer, kolasås och grädde. Den är vegetarisk och vegansk och är lika god för alla. Enkelt recept som passar utmärkt för födelsdagsfikat eller som efterrätt.

Banoffe paj

Portioner: 8 portioner Tid: 40 min

Ingredienser:

  • 20 st digestivekex (400 g)

  • 175 g mjölkfritt smör

Kolasås:

  • 1,5 dl strösocker

  • 1,5 dl ljus sirap

  • 1 dl sojamjölk

  • 50 g smör

Fyllning:

  • 2 dl laktosfri vispgrädde ( använd en klick och spara resten till toppingen)

  • 2 msk strösocker

  • 1 tsk vaniljsocker

Topping:

  • 3 bananer

  • 1 dl jordnötter

  • 50 g mörk choklad

  • eventuellt lite kakao


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekexen till smulor och smält smöret. Blanda smulor och smör och tryck sedan ut blandningen i en pajform. Grädda pajskalet i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

  2. Nu till kolasåsen. Blanda ihop strösocker, ljus sirap och sojamjölk i en kastrull. Koka upp och låt bubbla på i cirka 10 minuter tills kolasåsen har tjocknat något och fått en nötigt brun färg. Häll över såsen i en skål, låt den svalna helt.

  3. Vispa grädden tillsammans med strösocker och vaniljsocker. Blanda ner en stor klick vispad grädde i kolasåsen och bred sedan ut blandningen i botten av pajskal­et.

  4. Skiva bananerna och lägg de över kolasåsen. Strö över jordnötterna och klicka eller spritsa på resterande grädde. Riv den mörka chokladen och dekorera pajen med den.

  5. Pudra eventuellt över lite kakao.

källa: bakemyday

ARTIKELN HANDLAR OM