Pavlova – efterrätten som alltid imponerar

3,6 (45 röster)

En fluffig marängtårta – en klassisk favorit till efterätt

Foto: Thinkstock
Pavlova, enkelt och otroligt gott.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Pavlova - segsöt maräng, fluffig grädde och syrliga bär, en oslagbar kombination. Ställer du fram en pavlova efter middagen kan vi nästan garantera att alla gäster kommer att bli tårögda av lycka. Trots att den är så enkel så imponerar den alltid.

Pavlova

Antal: 1 tårta Förberedelsetid: 10–15 minuter Tillagningstid: 1 tim + tid att svalna

Ingredienser:

  • 6 ägg (rumstempererade)

  • 3,5 dl socker

  • 1 liten nypa salt

  • 2 tsk majsmjöl

  • 1 tsk vitvinsvinäger

  • 5 dl vispgrädde

  • frukt och/eller bär efter tillgång och säsong

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Separera äggulorna från vitorna. Enklast är att hälla gulan i handen och låta vitan rinna ner i en bunke, var försiktig, hamnar minsta lilla gula i vitan så blir det inget marängfluff.

  3. Vispa vitorna till ett hårt skum. Vispa sedan i sockret lite i taget tills smeten blir glansig och det går att göra toppar av den.

  4. Vispa i salt, majsmjöl och vinäger.

  5. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, gör den hyfsat rund och gör en lätt fördjupning så att grädden inte rinner ut sedan. Sätt in i ugnen och grädda i cirka 1 timme. Ta ut och låt den svalna helt.

  6. Vispa grädden, inte för hårt.

  7. OBS! Montera inte ihop pavlovan i förväg, då smälter marängen och det blir bara kladd. Vänta tills precis innan du ska servera den.

  8. Flytta försiktigt över marängen till ett stort fat. Klicka på grädden och strö på generöst med frukt eller bär, det ska nästan vara för mycket av allt. Servera omedelbart.

Foto: Thinkstock
Pavlova i portionsformat.

Portionspavlova

  • Om du vill kan du göra flera mindre marängskålar och servera portionsvis. Gör några extra, maräng går lätt sönder.

Foto: Thinkstock
Pavlova i form av en krans.

Pavlova som snygg krans

  • Spritsa ut marängsmeten till en stor krans och dekorera den när den är klar. Imponerar på den mest luttrade pavlovafantast.

Chokladpavlova

  • Tillsätt lite kakao i marängsmeten och häll på chokladsås innan du klickar dit grädden, lite riven choklad och du har en chokladälskares våta dröm.

ARTIKELN HANDLAR OM