Baklava – filodeg, nötter och sirap

Av Godare

(4)

Vad tycker du?

Baklava – filodeg, nötter och sirap

Baklava är en delikatessen från Mellanöstern som har allt – sött, frasigt och knaprigt. Med färdig filodeg är det lätt att göra egen baklava. Varva bara degen med nötter och smör och ringla över sirap. Baka frasig i ugnen och njut!

Baklava – söta godbitar till kaffet.

Ingredienser

  • 500 gnötter, t ex sötmandel, valnötter eller pistaschnötter
  • 2 tskMandel
  • 650 gFilodeg
  • 250 gSmör, osaltat

Sirap

  • 4 dlströsocker
  • 2 dlVatten
  • 1 mskCitronsaft, färskpressad

Till smaksättning

  • 1,5 mskapelsinbloms- eller rosenvatten, alternativt 1 msk vaniljsocker

Garnering

  • 2 dlpistaschnötter, skalade och mycket finhackade

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Baklava – filodeg, nötter och sirap