Foto: Thinktock
Gurkmeja-shot kan hålla inflammationen borta.

Så enkelt gör du egen shot med gurkmeja

3,7 (28 röster)
Publicerad:
Uppdaterad:

Gurkmeja-shot

Gurkmeja-shot är en bra början på dagen för att få en riktig boost. Gurkmeja kan även användas som krydda eller för att sätta färg på många maträtter. Forskning visar att gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper. Ämnet kurkumin som finns i gurkmeja är en godkänd livsmedelstillsats med E-nummer E 100.

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 1 msk gurkmeja, malen (ekologisk och färsk)
  • 0.3 tsk svartpeppar, malen
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1 knivsudd kryddnejlika, malen
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk pressad citron

Gör så här

avNina Kindbro

– Gurkmeja är färgämnet som ger curry dess vackra, gula färg. Det riktigt intressanta med gurkmeja är dess innehåll av den starkt inflammationshämmande substansen kurkumin. Inflammationer har inte bara betydelse för smärta och svullnader i exempelvis leder, men även för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och Alzheimer’s. Kurkumin är dessutom en otroligt kraftfull antioxidant som skyddar kroppen mot skadliga fria radikaler, säger näringsfysiologen Martin Brunnberg.

Gurkmeja har naturligt ett ganska lågt upptag och för att optimera upptaget är det bäst att inta den tillsammans med lite fett och svartpeppar. Färsk gurkmeja verkar också tas upp bättre än pulver.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MAT & DRYCK