Baka hjärtformade bullar till din älskling

Baka till din älskling – hjärtformade kanel och kardemummabullar tipsar pysselexperten Helena Schaeder Söderberg.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Baka kanel-och kardemummabullar till din älskling.
Enkelt, gott och kärleksfullt.
För det är tanken som räknas och du behöver inte köpa dyra presenter till Alla hjärtans dag. Baka hjärtformade bullar, tipsar pysselexperten Helena Schaeder Söderberg.

Hjärtformade kanel och kardemummabullar

Antal: 40 bullar Förberedelsetid: 15 minuter Tillagningstid: 1,5 timme

Ingredienser:

  • 150 g smör

  • 5 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 0,5 tsk salt

  • 1,5 dl vit sirap

  • 2,5 tsk kardemumma (stött eller malen)

  • 15 dl vetemjöl

Kardemummafyllning:

  • 75 g smör

  • 0,5 dl strösocker

  • 1,5 msk kardemumma (stött eller malen)

Kanelfyllning:

  • 75 g smör

  • 0,5 dl strösocker

  • 0,5 dl kanel

Pensling:

  • 1-2 ägg

  • 1 krm salt

  • Pärlsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm degspadet tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och låt det lösas upp med lite degspad. Häll i resten av degspadet och tillsätt salt, vit sirap och kardemumma. Sist blandar du i mjölet och knådar degen i ca 15 min manuellt eller ca 10 min med hushållsmaskin. Låt jäsa i 40 minuter.

  2. Under tiden förbereder du fyllningarna. Blanda ingredienserna i var sin skål. För extra god kardemummasmak, stöt kardemummakärnor i en mortel. Annars använd malen kardemumma.

  3. När degen jäst klart så häller du ut den på den mjölade bänken och delar degen i två delar. Kavla ut första halvan i en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla degen från båda sidorna så att rullarna möts i mitten.

  4. Skär bullarna som på bilden, nedan. Måtta så att du får ut ca 20 bullar. Knip ihop degen nedtill, på mitten av bullarna, för att forma dem till hjärtan. Lägg bullarna på en plåt. Kavla ut den andra degbiten och upprepa steg 3-4.

  5. Låt bullarna jäsa under en bakduk i 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

  6. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö sedan på pärlsocker. Grädda bullarna ca 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Mer inspiration av pysselexperten Helena Schaeder Söderberg på craftandcreativity.com

Låt degen jäsa i 40 minuter.
Bred på fyllningen.
Knip ihop degen nedtill, på mitten av bullarna, för att forma dem till hjärtan.
Vispa upp ägget och pensla bullarna.
ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Bakning