Blomkålspopcorn och jordgubbar med limesalt
Blomkål, lime, salt och jordgubbar. I det är avsnittet visar kocken Mattias Larsson hur du gör goda snacks med ganska oväntade kombinationer. Allt smaksatt med läckert limesalt.
– Efter 5–10 minuter i ugnen är blomkålsbuketterna lättrostade och smakar underbart. Det är kryddsättningen som pricket över i:et, säger Mattias Larsson.
Limesalt
- 2 msk salt
- 1 lime
Gör så här:
- Riv det yttersta skalet av limen och lägg det i en mortel tillsammans med saltet.
- Mortla och lägg sedan limesaltet på en assiett och låt det torka ett par minuter.
Blomkålspopcorn smaksatt med limesalt
- 1/4 blomkålshuvud
- olivolja
- Värm ugnen till 250 C.
Gör så här:
- Plocka små fina blomkålsbuketter i popcornstorlek och lägg de på en ugnsplåt med bakplåtspapper under.
- Blanda blomkålen med olivolja och ugnsrostad ca 10 minuter tills blomkålen är al dente, dvs att den mjuknat något men fortfarande har ett tuggmotstånd.
- Krydda blomkålen sedan med limesaltet.
Jordgubbar och ananas smaksatt med limesalt
- 1/2 ananas
- 500 g jordgubbar
Gör så här:
- Skala och skär ananasen i önskad storlek. Skölj och dela jordgubbarna.
- Strö en liten nypa limesalt över jordgubbarna och ananasen. Ät direkt.