Här är rekordsemlan – väger 300 kilo: ”Kämpat med den”

avNicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

80 kilo deg, 35 kilo mandelmassa och 115 liter grädde.

Det innehåller världens största semla som väger hela 300 kilo.
– Det är en rejäl semla, säger Daniel Granholm, bagare på bageriet Bake My Day.

Det var filmen ”Tårtgeneralen” som blev startskottet till rekordsemlan. I filmen så bakar en av karaktärerna världens längsta smörgåstårta. Och lagom till fettisdagen så bestämde sig Bake My Day att dissa minisemlan och istället satsa på en maxisemla.

– Det här är världens största semla och den har tagit en hel del tid att baka, säger Daniel Granholm, som är bagare på bageriet Bake My Day.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bake My Day satsade på att göra en semla på 148 kilo. Nu har de gjort en som är dubbelt så stor.

I 18 timmar har Daniel Granholm med kollegor knådat, pressat, vispat och gräddat den massiva semlan. Enligt Guinness Rekordbok så måste semlan bakas på ett bageri, något som fick svetten att lackas på bagarna.

– Vi hade lite panik i torsdags för vi var tvugna att bygga om en ugn för att få in semlan. Men nu är den här!

”Det är en rejäl semla”

Foto: BJÖRN LINDAHL
Bullen gräddades i sju timmar. ”Skorpan är med andra ord rätt så hård”, säger Daniel Granholm

På tisdagen veckan innan fettisdagen så transporterades rekordsemlan till Sergels torg i Stockholm där förbipasserande fick smaka på semlan. Aftonbladets reporter Nellie Håkansson var en av dem.

– Den är helt klart godkänd, säger Nellie och tar en tugga till av den massiva biten hon fått placerad på en papptallrik.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Daniel Granholm, bagare på Bake My Day: ”Det känns underbart att den är klar!”

Bake My Days mål var att göra en semla på 148 kilo. Men slutvikten av rekordbakverket landade på hela 300 kilo.

– Det känns underbart. Alla bagare och konditorer har kämpat med den. Bara att få hit den på trucken var en utmaning, säger Daniel Granholm.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM