Foto: ULRIKA EKBLOM
Gambiansk gryta med en fyllig och smakrik jordnötssås.

Domoda – gambiansk jordnötsgryta

4,4 (17 röster)

Zeinas gryta med smakrik jordnötssås

”Domoda är en gambiansk gryta med en fyllig och smakrik jordnötssås. Den kan innehålla kött, men här har jag gjort den vegansk”, berättar Zeina Mourtada. Recept från kokboken ”Zeinas green kitchen”, Bonnierfakta.

Domoda, gambiansk jordnötsgryta

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • rapsolja, till stekning
  • 3 tomater, mogna och röda
  • chili, färsk, eller chiliflakes (kan uteslutas)
  • 250 g jordnötssmör, creamy (osötad)
  • 100 g tomatpuré
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 dl kokhett vatten
  • 500 g sötpotatis, eller pumpa
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • citronsaft, färskpressad (eventuellt, om du gillar syra)
  • Servering

  • kokt ris, gärna jasminris
  • citronklyftor, att pressa över (eventuellt)

Gör så här

avAftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM