Sushi – så gör du egna sushirullar

Bli först med att rösta!

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Sushi – vill du frossa i sushi ska du prova att göra dem själv, det är enklare än man kan tro. Det går så klart inte att konkurrera med utbildade sushikockar men resultatet är gott nog.

Sushirullar

Antal: 2 portioner Tid: 60 minuter

Ingredienser

  • 3 dl rundkornigt sushiris

  • 3 dl vatten

  • 0,5 dl risvinäger

  • 3 msk strösocker

  • 1 msk mirin eller 1 msk vitt vin + 0,5 msk strösocker

  • 1 tsk salt

  • 2 ark nori (sjögräsark)

  • 200 g lax

  • 0,5 gurka

  • 1 avokado

  • 25 g wasabi

  • 0,5 dl rostade sesamfrön

  • till servering;

  • gari (picklad ingefära)

  • 0,5 dl japansk soja

Utrustning

  • sushimatta, att rulla sushin i

Gör så här:

  1. Börja med att tvätta riset. Lägg det i en stor bunke och häll på vatten. Rör om med händerna och byt vatten i bunken tills vattnet är klart och genomskinligt. Häll av vattnet och låt droppa av ordentligt i en sil.

  2. Koka riset i 3 dl vatten (utan salt!) på låg medelvärme i ca 20 minuter. Dra av från värmen och låt stå i 15 minuter. Lägg sedan riset i en stor skål.

  3. Blanda risvinäger med socker, salt och mirin till sockerkristallerna löst sig. Häll över riset och blanda försiktigt med en fuktig träslev eller slickepott.

  4. Skär lax och gurka i 1 cm breda stavar, gärna lika långa som kortsidan på norin. Skär avokado i smala klyftor.

  5. Lägg ett noriark på sushimattan med kortsidan mot dig och den matta sidan uppåt. Lägg ett tunt lager ris på noriarket, låt 4 cm längst upp vara utan ris. Strössla över tunt med sesamfrön. Dra en tunn sträng wasabi med fingret längs med riset. Lägg sedan på lax, gurka och avokado längs kortsidan. Tryck till hårt och rulla ihop rullen. Fukta den rislösa delen av noriarket med lite vatten och tryck till så rullen håller ihop. Gör likadant med nästa rulle, skär sedan i mumsbitsstora bitar.

  6. Servera sushin med soja och gari.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Sushi

Lax recept