Festlig fläskfilégryta

Foto: Ulrika Pousette
Gryta med fläskfilé, grädde och sambal oelek.
MAT & DRYCK

Så lagar du den perfekta festmåltiden

– Den här grytan är festlig bjudmat som inte tar speciellt lång tid att röra ihop, tipsar Jenny Warsén som skrivit boken ”Middagstipset”.

Festlig fläskfilégryta

4–6 portioner

Ingredienser:

  • 2 fläskfiléer à ca 500 g

  • smör att steka i

  • 200 g philadelphiaost

  • 2 ½ dl vispgrädde

  • 2 msk koncentrerad oxfond

  • 2 msk kinesisk soja

  • ca 1 tsk sambal oelek

  • 1 msk grovkrossad rosépeppar

  • ca 1 tsk svartvinbärsgelé

  • salt och peppar

Garnering:

  • stött rosépeppar

  • färsk timjan

Till servering:

  • kokt potatis eller pasta

  • t ex kokt sparris, kokta haricots verts eller kokta minimorötter

Så här gör du:

  1. Putsa fläskfiléerna och skär dem sedan i tunna skivor. Värm upp en stekpanna eller gryta med smör och bryn skivorna på bägge sidor, så att de får fin färg.

  2. Vispa ihop philadelphiaost, grädde, fond, soja, sambal oelek och rosépeppar i en kastrull. Koka upp och häll sedan blandningen i pannan. Låt allt puttra på svag värme i några minuter, eller tills köttet är genomkokt. Smaka av med svartvinbärsgelé och salt och peppar.

  3. Garnera med rosépeppar och timjan. Servera tillsammans med kokt potatis eller pasta och grönsaker, till exempel kokt sparris.

Recept från boken ”Middagstipset” av Jenny Warsén och Ulrika Pousette (foto), Bonnier Fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept