3 matiga varianter på goda pannkakor

Uppdaterad 2019-04-01 | Publicerad 2016-01-14

Förnya dina pannkakor – gör så här

Pannkakor, crêpes eller våfflor ikväll?

Med de här annorlunda recepten blir pannkaksvarianterna ännu matigare.

Här är favoriterna som passar till såväl lunch som middag.

Maten som går att variera i oändlighet – och som passar lika bra till frukost och lunch som middag och efterrätt. Vi kan göra crepes, våfflor, american pancakes, ryska blinier eller helt vanliga pannkakor. I boken Pannkakor, våfflor och crêpes (Stevali fakta) finns varianter för alla tillfällen, och nedan presenteras tre matiga recept som passar för lunchen eller middagen.

Dillcrêpes med lax

Dillcrêpes med lax

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:

Till smeten

  • 2,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 nypa salt
  • 125 g vetemjöl
  • 1 knippa dill

Till fyllningen

  • 250 g färskost
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 tsk grovkornig senap
  • saft av en halv citron
  • färskmald peppar
  • 8 skivor rökt lax

Dessutom

  • 2 msk smör

Gör så här:

  1. Vispa ihop mjölk med ägg, salt och mjöl. Låt smeten svälla i kylskåpet i ca 15 minuter.
  2. Rör under tiden ihop färskosten med crème fraiche och senap, smaka av med citronsaft och peppar. Skölj dillen och skaka den torr, finhacka den och rör ner den i crêpessmeten.
  3. Hetta upp smör i en panna och grädda 8 crêpes efter varandra.
  4. Lägg en skiva rökt lax på varje färdiggräddad crêpes. Bred på färskostblandningen och vik ihop.

Spenatvåfflor med ost

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:

  • 1 kg spenatblad
  • 1 gul lök
  • 150 g smör
  • salt
  • färskmald peppar
  • färskriven muskotnöt
  • 100 g riven ost
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 200 g mjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Rensa och skölj spenaten. Skala och finhacka löken. Hetta upp 50 g smör i en kastrull, stek löken glansig, tillsätt spenaten och fräs den tills den blivit mjuk. Krydda ordentligt med salt, peppar och muskotnöt.
  2. Smält resten av smöret och låt det svalna något. Rör ihop det med ost, ägg, mjölk, mjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ner spenaten i smeten.
  3. Förvärm våffeljärnet, smörj det eventuellt och grädda våfflorna portionsvis av 3 msk smet per våffla.

Mangoldpannkakor med schweizerost

Mangoldpannkakor med schweizerost

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 150 g vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • salt
  • färskmald peppar
  • färskriven muskotnöt
  • 100 g riven schweizerost
  • 100 g mangold
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör

Gör så här:

  1. Knäck äggen och dela gulor och vitor. Vispa ihop med mjölet med mjölken och äggulorna. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Låt smeten svälla i ca 30 minuter.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten tillsammans med den rivna osten.
  3. Rensa och skölj mangolden och skär den i bitar. Skala löken och skär den i tärningar. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken och mangolden i denna. Ta upp tre fjärdedelar av blandningen ur kastrullen.
  4. Häll en fjärdedel av smeten på de återstående grönsakerna i kastrullen. Låt blandningen stelna under lock i ca 3 minuter. Håll de färdiga pannkakorna varma. Fortsätt på samma sätt med resten av ingredienserna.

Följ ämnen i artikeln