Foto: Lena Granefelt
Ramensoppa med shiitake och krispig tofufärs

Ramensoppa med shiitake och krispig tofufärs

5 (2 röster)

Ramen med knaprig topping– smakrik och värmande soppa

Ramen i rykande het soppa värmer gott. Mättande nudlar och asiatiska smaker av sesamolja och chili sätter fart på smaklökarna. Lägg till den goda shiitaken och krispig tofufärs och det hela blir perfekt. Recept ur boken ”Gröna linjen” (Ordfront förlag) av Alice Knutas och Linn Lundberg. Foto: Lena Granefelt.

Bege dig till närmaste asiatiska livs för att leta upp torkad shiitake, lite fermenterade grönsaker, chiliolja, sesamolja och favoritnudlarna pronto. Vi blandar hejvilt mellan sichuanesiskt och japanskt, en rätt som heter dan dan från Sichuan som vanligtvis är med fläskfärs har inspirerat toppingen, men vi kör på egen tofufärs med lite jordnötter.

Ramen – soppa med shiitake och tofu

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 350 g nudlar, t ex ramen. somen eller udon
  • Buljong

  • 30 g shiitakesvamp, torkad
  • 2 l vatten
  • 2 morötter, medelstora (ca 200 g)
  • 1 palsternacka, medelstor (ca 70 g)
  • 1 gul lök, stor (ca 200 g)
  • 5 vitlöksklyftor
  • 50 g ingefära
  • 2 msk neutral olja
  • 1 dl japansk sojasås
  • 3 msk risvinäger
  • Tofufärs

  • 300 g fast tofu
  • 1 dl salta jordnötter
  • 100 g vårlök
  • 1 tsk neutral olja
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk japansk sojasås
  • 1 tsk chiliolja
  • Topping

  • shiitakesvamp, från buljongen
  • 1 msk neutral olja
  • 2 tsk japansk sojasås
  • 150 g pak choi, eller en stor pak choi
  • 1 burk fermenterade grönsaker, t ex zhacai eller preserved vegetables
  • 2 msk sesamfrön, svarta
  • 1 dl vårlök, finhackad
  • 2 msk chiliolja
  • 2 msk sesamolja

Gör så här

avAftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Soppa