Hur länge kan jag spara matrester?

Publisert:
Hur länge kan jag spara matrester?

Rester – härligt, härligt men också farligt? I nya kokboken ”Rädda maten” tar Paul Svensson och Christoffer Ekman hjälp av att kostekonom Anna K Sjögren för att reda ut hållbarhet och hantering av matrester.

  • Tillagade matrester, exempelvis en gryta håller 5–6 dagar i kylen. Det vill säga om du har en kall kyl, 4 grader. De flesta kylskåp ligger på 7–8 grader. Kolla din! Och ställ resterna kallt bums.
  • Mat som stått framme i timmar och otillagade råvaror, särskilt skaldjur och köttfärs, är betydlig känsligare. Hållbarheten är bara något dygn i kylskåp.
  • Frys matrester och överblivna råvaror som du inte ska använda närmaste dagarna.
  • Det går att frysa exempelvis en soppa eller gryta flera gånger – så länge den fräsch – utan att den tappar särskilt mycket i kvalitet. Kött, fisk och grönsaker blir ofta torrare ju fler gånger du fryser dem.
  • Mögel på mögelost – som det gröna på en gorgonzola eller det vita skalet på en brie är förstås ofarligt. Men grönt mögel på en hårdost kan vara ohälsosamt. Skär bort det mögliga med ett par centimeters marginal.
  • Mögel sprider sig lättare i bröd än i ost. Så släng mögligt bröd.
  • Samma med charkuterier. Släng hela paketet även om bara någon enstaka korv- eller skinkskiva möglat.
  • Mjölk och andra mejeriprodukter är okej att dricka så länge de smakar och doftar gott, oavsett bäst före-datum. Sur mjölk är både äcklig och kan göra dig magsjuk.
  • Ägg håller sig ofta fräscha veckor efter bäst före-datum. Ett (för) gammalt ägg flyter i vatten. Är ägget otjänligt känner du det på lukten.
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.