Lingon – nu mognar skogens röda guld

Uppdaterad 2020-08-24 | Publicerad 2018-08-02

Lingon är ofta lättplockat.

Det finns många skäl till att äta lingon, de är inte bara goda utan väldigt nyttiga också. Det ska också vara bra mot viktuppgång, skörbjugg och urinvägsinfektioner.

I Skandinavien äter vi mest lingon per person i hela världen vilket vi nog till viss del kan tacka allemansrätten för. Lingon är ofta lättplockade och egen sylt är enkelt att göra. Och vad vore köttbullar eller raggmunk utan lingonsylt?

Lingon innehåller många nyttigheter som kostfiber, vitamin A, C och vitaminer i B-gruppen. De innehåller också mineraler som kalcium, kalium och magnesium.

Lingon har länge använts i folkmedicin. Bären innehåller ämnen som har antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket dödar mikroorganismer och förhindrar inflammationer. Osötade lingon användes länge som folkmedicin mot urinvägsinfektion.

En studie som gjorts på Lunds universitet visar att det röda bäret minskar risken för viktuppgång och förhöjda blodsocker- och kolesterolvärden.

Lingon kan användas till så mycket men framför allt så är de goda. Här är 4 recept på rätter med lingon i:

Följ ämnen i artikeln