"Jag har alltid älskat fet mat"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-06

Idén till nya kokboken ”Östeuropas kulinariska hemligheter” (Hydra förlag) fick hon när hon sprang på Paolo Roberto mitt i julhandeln. De pratade om hans nya kokbok med recept från hans italienska fastrar och Dominika Peczynski tänkte att hon skulle vilja göra något liknande men med östeuropeisk mat.

– Jag har vuxit upp med den maten och älskar den! Många svenskar har fortfarande fördomar kring det östeuropeiska köket, men det är en helt annan grej nu än vad det var under kommunisttiden. Recepten har hela tiden varit bra, problemet då var bristen på bra råvaror. I storstäder som New York och Helsingfors är inställningen en helt annan. Där har östeuropeisk mat länge varit stort, säger Dominika.

Nu ser hon som sin uppgift att få alla svenskar att förstå detta. Hon är medveten om att vissa av recepten kan få läsarna att studsa till, inte minst på grund av de feta ingredienserna. Själv har hon inte mycket till övers för smalmat och bantning.

– Det är ju så trååååkigt. Jag har alltid älskat fet mat, bacon, ister, feta såser. Faktum är att även östeuropeisk mat är fyll av nyttigheter, eftersom den innehåller så mycket syra. Allt som är syrat sänker GI-värdet avsevärt om man nu oroar sig för det. Det är klart att man kan ta lite mindre mängder fett än de som står i recepten, men det blir absolut godast om man har kvar dem.

Innan hon skrev kokboken lagade hon aldrig östeuropeisk mat själv hemma, förutom borsjtj, rysk rödbetssoppa. Men det har helt ändrats nu, till dottern Hannahs stora glädje.

– Hon är så van vid osvensk mat. Ända sedan hon var liten har hon fått följa med mig på etniska restauranger och fester. Skolan får stå för fiskpinnarna och mamma Scan.

Fakta

Dominika mår illa av paprikor

Ålder: 38. Yrke: Driver pr-byrån Mafioso. Favoriträtt: Plov, en lammrätt med ris, mandel och granatäpple. ”Jag kan äta den oavsett hur mätt jag är”. Finns aldrig i kylskåpet: Paprika. ”Jag mår illa bara jag ser paprikor”.