Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester

Publisert:
Kocken Tareq Taylor: Matrester blir till nya rätter och till och med godare än julmaten.

Att stå med rester efter julens mat är inget problem för kocken Tareq Taylor.
– Pasta, gryta och laxpudding, det finns så mycket gott att göra av julens matrestern, säger kocken Tareq Taylor. Och ofta blir det till och med godare än det första man lagat.

Varje år slänger den genomsnittlige svensken 19 kilo ätbar mat. Hur ska vi göra för att spara på både pengarna och miljön, vi frågade Tareq Taylor, välkänd tv-kock, vad han gör med resterna efter julens matfest.

Kalkon – så blir den saftig och god
(65)

Kalkon – så blir den saftig och god

Resterna av Christmas puddingen blandar Tareq ihop med lite mer smör, socker och russin och rullar in i smördeg eller filodeg. In i ugnen och grädda och servera sedan med vaniljsås.

– Så kan man göra med väldigt mycket på julbordet. Skinkan kan du lägga på mackan och mycket av det andra går bra att göra blandrätter av, som den fyllda rullen.

Laxpudding med dill och ansjovis
(18)

Laxpudding med dill och ansjovis

– Jag tycker att det mesta på julbordet är ganska enkelt att omvandla till nya rätter, säger Tareq Taylor. Ofta blir det godare än det första för smaken finns redan där.

En engelsk klassiker, Christmas pudding finns hemma hos Tareq Taylor under julhelgen.

Hur ska man tänka för att slippa så mycket överbliven mat?

– Det finns två enkla saker. Det första är att bara köpa det som behövs och kolla innan du går och handlar vad som finns hemma. Jag vet att det låter enkelt men är man seriös med att minska sitt matsvinn hemma så behöver man göra lite planering. Går man oplanerad till affären och handlar vad man känner för så kommer man garanterat köpa på sig dels sådant som man redan har, eftersom man har dålig koll, och dels kommer man att köpa för mycket mat.

Samla ihop resterna av lax och gör en god laxpudding.


– Det andra är att lära sig att laga mat av det som blivit över. Ska det gå så behöver man ha en del basvaror hemma. En modern pytt i panna för mig är en pastarätt. Man behöver inte låsa sig till att pasta är spaghetti med köttfärssås eller carbonara. Har man pasta hemma går det ofta att titta in i kylen och skapa något ganska snabbt.

Har du alltid lista när du går till affären?

– Nej, det har jag inte. Jag brukar ringa familjen först och fråga vad de är sugna på. Ofta vet de inte så då föreslår jag något. Det är alltid någon hemma och då får de kolla vad som redan finns. Sedan handlar jag. Jag tror de flesta har det på det sättet., det är inte alltid som planeringen håller eller att man har en veckomatsedel eller liknande. Men det fungerar bra.

Tareq Taylors laxpudding med smält smör
(772)

Tareq Taylors laxpudding med smält smör

”En älsklingsrätt som jag gör om och om igen. För mig är det självklart att servera den med smält smör, färskriven pepparrot och citron att pressa över.”

Så mycket mat slänger vi varje år

  • Matavfallet var 1,3 miljoner ton i Sverige 2016. Det uppstår längs hela kedjan från odlare och uppfödare, via grossister, leverantörer och butiker – men hushållen stod för den största delen 938 000 ton. 
  • Det motsvarar 97 kg per person och år eller 1 kg om dagen i en familj på fyra personer.
  • I snitt slänger varje svensk varje år cirka 19 kg ätbar mat i soporna och häller 26 kg mat och dryck i slasken. Tillsammans 45 kg.
  • För vissa matvaror blir halva produktionen svinn.
  • Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000–6 000 kr per år genom att minska sitt svinn. 
  • Produktionen av den mat som slängs varje år orsakar utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid eller cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

(Källa: NaturvårdsverketLivsmedelsverket.)

Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.