Blä – vad nyttigt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-21

Maten vi hatar mest – men äter i alla fall

PÅ SJUNDE PLATS Ett vanligt inslag på frukostbordet, men många tvingar i sig müslin fast de inte alls gillar den.

LONDON. Nyttigt men ganska äckligt.

Här är maten vi älskar att hata.

Men tvingar i oss för hälsans skull.

Karl-Alfred äter spenat för att bli stark. Många följer gärna hans exempel för att stärka kroppen, men njuter inte av måltiden.

Enligt en undersökning presenterad i Daily Mail äter en tredjedel av oss mat vi egentligen inte tycker om. Enda anledningen till att vi stoppar i oss grönsaker och andra nyttigheter är att de är just nyttiga. De största hatobjekten är spenat, oljig fisk och grovt bröd.

Över 1?000 personer deltog i undersökningen på uppdrag av en stor matkedja.

Minst en gång i veckan

I genomsnitt äter varje människa 4?000 måltider under sin livstid bara för att de är nyttiga – men som han eller hon inte gillar. En tredjedel äter mat de inte gillar minst en gång per vecka.

Men vissa råvaror eller maträtter är helt enkelt för äckliga för vissa för att de ska kunna stoppa i sig dem ens för hälsans skull.

Många vägrar äta sushi eftersom det är rå fisk, fem procent svarade att de avskyr lever så mycket att de aldrig skulle kunna äta det och 30 procent skulle aldrig lägga avokado i kundvagnen.

”Helt chockad”

–?Jag är helt chockad över hur många som tvingar i sig mat de inte gillar, speciellt eftersom det inte behöver vara så. Med lite hjälp är det lätt att hitta alternativ, säger nutritionisten Priya Tew i Daily Mail.