Thaiörtsallad med friterat ägg

Thailändsk örtsallad med friterat ägg

5 (2 röster)

Thailändsk örtsallad med friterat ägg – här är en riktigt smakrik och läcker sallad. De friterade äggen lyfter salladen och gör den lite matigare. Recept ur kokboken Thai hemma av Tove Nilsson.

– Friterat ägg kanske du inte sett så ofta men tänk ett pocherat ägg fast med lite frasigare yta. Vill du ha salladen vegetarisk är det bara att hoppa över de små goda räkorna. Jag tycker de lyfter smakerna till en lite högre nivå men det är även gott utan, säger Tove Nilsson.

Thailändsk örtsallad med friterat ägg

  • Ingredienser

  • 2 morötter
  • 150 g rättika
  • 2 schalottenlökar, små och finhackade
  • 1 stjälk citrongräs, bankat och finstrimlat. ev 1 msk torkade små räkor
  • 2 msk rapsolja
  • 3 kaffir lime blad
  • 2 lime, urpressad saft
  • 2.5 msk fisksås
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk palmsocker
  • 1 vitlöksklyfta, eller 3 små thaivitlöksklyftor
  • 1.5 msk ingefära färsk , finhackad
  • 1 hel torkad thaichili, röd
  • 1 l rapsolja
  • 4 ägg
  • 2 salladslökar, finstrimlade
  • 4 dl örter, t ex sweet basil, dill, koriander, mynta
  • 0.5 dl jordnötter rostade , finhackade
  • 0.5 dl sesamfrön, rostade och mortlade, gärna svarta och vita

Gör så här